Magyar Fotográfusok Háza a Mai Manó Házban
Korábbi kiállítások
Külső helyszín

Stuttgarti Fotóhónap 2005

Telek Balázs

Meta-morfozis Ungarisches Kulturinstitut, Stuttgart, Németország

Megnyitó: 2005. 07. 13. 19.00 óra

Megtekinthető: 2005. 07. 13. - 07. 25.

Meta-morfozis · Telek Balázs

 

Telek Balázs: Meta-morfozis

Az átváltozást, visszaváltozást jelentő anamorfózis lényegét megmutató és vizsgáló képeket nézve Telek Balázzsal eljuthatunk a tér és a perspektíva szabályainak újragondolásához, talán megértéséhez.
Fotográfiái a manapság megszokottól eltérően, - bár a XVII. és XVIII. századi hagyománynak és az anamorfózisok sajátosságainak megfelelően - szakít a sík-beli képpel és létrehozza kép-tárgyait, amelyekben maga a kép különböző síkidomok felületén jelenik meg.
A megörökített világ, a fényképezett személy alakja, arca, teste, gesztusai, soha eddig nem látott elnyúlásokban, rövidülések szabta részletekben, meglepő síkokban mutatkozik meg. Új oldalairól, ezelőtt nem látható és látott képét mutatja meg a világnak, az ábrázolt személyiségnek.
A szabályos torzulásokat látva, ha keressük, akkor megtalálhatjuk azt a bizonyos térbeli koordináta-metszéspontot, ahol felfedezhetjük, a természetes arányú, helyes perspektívájú képet. Azt az egyetlent, ami ott van, láthatatlanul, és mégis létezően.

Így talán érthető miért táncolnak az emberek Telek Balázs képei előtt keresve azt az egyetlen rejtőzködő pontot, ahonnan megszelídül és összeáll a kép.

Csizek Gabriella

 

http://www.magyarintezet.hu/cities/frame.jsp?HomeID=14&lang=HUN http://www.fotosommer-stuttgart.de/Rahmenprogramm/ra_start.htm

 

 

 

 

Magyar Fotográfusok Háza - Mai Manó Ház
1065 Budapest-Terézváros, Nagymező utca 20.
Telefon: 473-2666
Fax: 473-2662
E-mail: maimano@maimano.hu

Főoldal :: © 2002 Magyar Fotográfusok Háza - Mai Manó Ház :: Impresszum