Anti-camera - David Claerbout és Ősz Gábor előadása

Moderátor: Petrányi Zsolt

2018. november 16. 18.00

A Mai Manó Ház kettős előadása egy Birkás Ákostól származó, a fotográfiára vonatkoztatva provokatív szóösszetételt jár körül, ami arra a ma egyre aktuálisabb gondolatra utal, hogy a telefonjainkkal és digitális fényképezőgépeinkkel dokumentált életünkön túl is létezik világ, csak már hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy mit is gondoltunk róla, amikor nem volt ilyen könnyű megörökíteni mindennapjaink eseményeit. Az anti-kamera szóösszetétel tapasztalataink és ismereteink képek általi közvetítettségére utal, és arra, ami a képrögzítés határain kívül esik, hogy megfoghatatlanságában váljon fontossá.

Az előadások a fotóművészet nem-lefényképezhető világ megörökítésére tett kísérleteit járják körül David Claerbout és Ősz Gábor munkásságán keresztül. A kettős előadáson az alkotók külön-külön beszélnek munkásságukon keresztül a képrögzítés filozófiai és számukra releváns kérdéseiről. Bemutatkozásukat a Mai Manó Házban a klasszikus, fotótörténeti megközelítésekhez való viszonyuk indokolja. Előadásaik a fényképezés mai irányultságainak eredetére kérdeznek rá egy klasszikus fotóstúdió környezetében munkáik párhuzamba állításával, aminek várható eredménye egy elgondolkodtató és új utakat kereső megközelítése a műfajnak.

David Claerbout 1969-ben született Belgiumban. Festészetet tanult Antwerpenben, majd érdeklődése fokozatosan a film és a fotóművészet irányába fordult. Munkássága leginkább az idő természetével foglalkozó pillanatfelvételekről és mozgóképekről ismert.
https://davidclaerbout.com/

Ősz Gábor 1962-ben született Dunaújvárosban. A Magyar Képzőművészeti Főiskola festő szakára járt, majd az amszterdami Rijksacademie posztgraduális képzésén folytatott tanulmányokat. Jelenleg Budapesten él és dolgozik. Konceptuális fotó- és videomunkái a médium alapvető sajátosságait kutatják.
http://www.gaborosz.com/

Az előadások angol nyelven zajlanak! A programra való belépés ingyenes.

A galéria megtekintéséhez lapozzon!
No items found.

Értesüljön a legfrissebb hírekről!
Iratkozzon fel hírlevelünkre!

No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
Mai Manó, a fotográfus
Az épület első gazdája, Mai Manó, császári és királyi udvari fényképész
Kincses Károly: A Mai Manó Ház