A HÁZ TÖRTÉNETE

A nyolcszintes épület 1894-ben készült el, Mai Manó fotográfus megrendelésére. 1931-ben a fényképész fiától megvásárolta Rozsnyai Sándor zeneszerző és felesége Rozsnyai (született Senger) Mici, művésznevén „Miss Arizona”. Ők építették az addig üres udvarba a három szintes Arizona mulatót. Ez 1944-ig működött, amikor is a tulajdonosokat elhurcolták. A háború után az épület a legkülönfélébb célokat szolgálta, iskola, bemutatóterem volt, majd a Magyar Autóklub budapesti szervezete használta 30 éven át.

A Magyar Fotográfiai Alapítvány 1996-tól kezdve vásárolta ki a bérleti jogokat a bent lakó bérlőktől. A félemeleti Mai Manó Galéria 1994-ben, az I. és II. emeleti kiállítóterek 1999. március 18-án nyíltak meg. Tizenhat évvel később, 2015. március 18-án az alapítvány alapító jogai az OTP Bankhoz kerültek, majd döntés született a magyar fotótörténet bemutatásának átfogó fejlesztéséhez szükséges intézkedésekről, így 2023 februárjában jogerőre emelkedett az OTP Bank alapító jogainak a Szépművészeti Múzeumra való átruházása a Magyar Fotográfiai Alapítványban. Ezzel egy új korszak vette kezdetét a Mai Manó Ház életében is.

Kincses Károly:
A Mai Manó Ház

Ha nem csak szájakat tátani, hűdeszépeket mondani, vagy szimplán gyönyörködni jönnek a XIX. század végének egyik legépebben fennmaradt fényképész műteremházába, akkor kötelezően meg kell ismerkedjenek a korszak fotós színtereivel, az ott zajló folyamatokkal. Mert ezek ismerete nélkül Mai Manó császári és királyi udvari fényképész műteremháza legfeljebb csak egy szépen díszített épület, de nem a korabeli fényképkészítés nagyon racionálisan kitalált, megépített helyszíne. Ha a házat a földszinttől a nyolcadik színt még rekonstrukció alatt álló második üvegműterméig bejárjuk, többet fogunk érteni a nagymamáink családi albumaiban megmaradt kabinetportrékból, vizitkártyákból is. A műteremház bemutatásán keresztül megmutatom, elmesélem, miként nézett ki a múlt század első éveiben egy előkelőbb fővárosi fényképész atelierje, s milyen események zajlottak speciálisan erre a célra tervezett, épített színterein, melyek az értő szemek számára pontosan visszaolvashatók a százéves fényképekből is.

Értesüljön a legfrissebb hírekről!
Iratkozzon fel hírlevelünkre!

No items found.
A Mai Manó Ház türténete a korabeli sajtó tükrében