Ballenesque – Roger Ballen szerint a világ

A kiállítás megtekinthető:
2022. június 8. – 2022. augusztus 21.
Kedd – vasárnap 12 és 19 óra között.
Hétfőn és ünnepnapokon zárva.
Kurátor: Baki Péter

Megnyitó: 2022. június 7. kedd, 18 óra

Az 1950-ben, az Egyesült Államokban született és több mint negyven éve a dél-afrikai Johannesburgban élő Roger Ballen generációja egyik legjelentősebb fotográfusa, akinek dokumentarista és megrendezett képei egyedülálló helyet foglalnak el a kortárs fotográfiában. Magával ragadó kompozíciókban foglalkozik olyan témákkal, mint a kontrollvesztés, a káosz, az őrület, az elidegenedés, az ember viszonya az állatvilággal, a halál elkerülhetetlensége, valamint – újra és újra – a másság élményével. Maga úgy jellemzi műveit, mint egzisztenciális pszichodrámákat, amelyek a tudattalanba hatolva az emberi lét lényegét tárják fel.

A munkám alapján nem vagyok kívülálló művész. Nemzetközi, jól képzett művész vagyok. De azokat, akikkel dolgozom, a társadalom peremén élőknek tekintik. Ennél azonban szerintem fontosabb, hogy a munkám az elméd túloldalára visz el. Érzelmi állapotokra koncentrálok, arra a helyre, amit az emberek jellemzően a perifériára vagy a margóra kényszerítenek és elkerülnek.”

Roger Ballen munkássága összetett és többértelmű, univerzális kifejezőerejű és archetipikus, de mindemellett tele van iróniával, szellemességgel és humorral is. Kísérteties, radikális fotói, amelyeket nehéz kiverni a fejünkből, a saját pszichénkbe vezető felfedezőutakká válnak. Pályája során fokozatosan nyitott más műfajok felé, a grafikai vagy később a szobrászati és az installációs elemek elegyednek a mégis fotográfia területén maradó alkotásaival. Mindemellett sikeres videoklip-rendező.

Több mint huszonöt albuma jelent meg világszerte, legutóbb 2020-ban a német Hatje Cantz kiadó gondozásában a Roger the Rat című kötete. Talán eddigi legfontosabb kiadványa, a Ballenesque 2017-ben jelent meg a Thames and Hudsonnál, amely egy nagyszabású, kétrészes, retrospektív fotókönyv, a művész eddigi életművét igyekszik összegezni. Alkotásai minden jelentős nemzetközi múzeumi gyűjteményben megtalálhatóak. Egyike azon művészeknek, akik jelenleg Dél-Afrikát képviselik a 2022-es Velencei Biennálén.

A Ballenesque, a The World According to Roger Ballen, az Asylum of the Birds és a The Theatre of Apparitions című Roger Ballen fotóalbumok beszerezhetők a Mai Manó Könyvesboltban.

A galéria megtekintéséhez lapozzon!
Roger Ballen: Csavarodó vezetékek, 2001, Courtesy of Roger Ballen
Roger Ballen: Kifüstölve, 2020, Courtesy of Roger Ballen
Roger Ballen: F. de Bruin őrmester, Börtönügyi Osztály, Orange Free State, 1992, Courtesy of Roger Ballen
Roger Ballen: Kiskutya lábak között, 1999, Courtesy of Roger Ballen
Roger Ballen: Fej az ingben, 2001, Courtesy of Roger Ballen
Roger Ballen: Macskafogó, 1998, Courtesy of Roger Ballen
Roger Ballen: Harapás, 2007, Courtesy of Roger Ballen
No items found.

Értesüljön a legfrissebb hírekről!
Iratkozzon fel hírlevelünkre!

No items found.

Kalandozások az elme túloldalán - welovebudapest.com

Ballen igazi reneszánsz ember, rengeteg dolog érdekli. Van pszichológusvégzettsége, geológiából PhD-zett, fényképezni viszont sosem tanult. Erre bizonyos szempontból nem is volt szüksége, ugyanis édesanyja fotósként a Magnumnak, az egyik leghíresebb fotóügynökségnek dolgozott, így Ballen már korán megismerhette André Kertész vagy Henri Cartier-Bresson munkásságát, akik később inspirálóan hatottak rá.

Sötét valóság - nepszava.hu

Klasszikus értelemben vett fotóriporterként indult, de az Egyesült Államokat elhagyva Roger Ballen egyedi művésszé vált, leghatásosabb munkái új otthonában, Dél-Afrikában, Johannesburgban születtek. Képei az amerikai álom ellenében születnek, a szegénység és a zsigeri lét megrendezett dokumentumai.

Az ATV Start Plusz című műsorának vendége Baki Péter kurátor, a Mai Manó Ház ügyvezető igazgatója.

A kamera sosem objektív - amu.hvg.hu

Hosszú ideig hobbiként tekintett saját fotográfiai tevékenységére, és ez csak a harmadik, a kirobbanó sikert hozó Platteland című fotókönyvének megjelenése (1994) után változott meg. “Visszatekintve, ha ez a könyv nem lesz váratlan siker, nem hiszem, hogy tovább tudtam volna lépni; a fotográfia megmaradt volna hobbiként.” – mondta Ballen a fent említett interjúban.

Tudósítás a sötét oldalról - magyarmuzeumok.hu

Baki Péter, a kiállítás kurátora pontosan ragadta meg az életmű kulcspontjait, és látszólag személytelenül, magyarázat nélkül vezet át egyik sorozatból a másikba. Jól teszi, mert noha ezek különböző időszakokban készültek, az egyes témák és sorozatok között valójában csak árnyalatnyi a különbség.

A világhírű fotós, Roger Ballen munkáiból nyílik kiállítás a Mai Manó Házban - 24.hu

Tizenhét évesen kezdtem komolyabban fényképezni. Inspirált, hogy édesanyám jóban volt híres fotósokkal, André Kertész műveit például ő adta el először Amerikában. Viszont soha nem tanultam a fotózást

No items found.
No items found.
No items found.
Mai Manó, a fotográfus
Az épület első gazdája, Mai Manó, császári és királyi udvari fényképész
Kincses Károly: A Mai Manó Ház