Bartis Attila: A szigeteken

Bartis Attila első klasszikus, nagy méretű fotóalbuma. Megjelenésével egy időben a Mai Manó Házban nyílnak kiállításai. A fényképekhez Katharina Narbutovic, Petrányi Zsolt és Szűcs Attila írt értelmező szövegeket, amelyeket magyar és angol nyelven közlünk.

“E fotográfiák Bartis Attila világának csak elenyésző töredéke. És mégis mindaz megtalálható rajtuk, amiből Bartis világa épül. Az ösztönösség. A természetesség és valószerűtlenség. Az érzékiség. A személyesség. A pontosság. Ezek tökéletes aránya. A kegyetlen művészi erő.
Nincs a képeknek semmi festményszerűsége, mégis ott érezzük a háttérben Giorgio de Chirico és Caspar David Friedrich rejtélyességét, melankóliáját. Kőlépcsők, sötét sűrűségek és megrendítő égboltok, valószínűtlen terek és fények, iszkoló kutyák. Minden képen ugyanaz az összetéveszthetetlen, kísérteties-hidegleléses világlátás, mint Bartis prózájában.” (Kemény István)

Bartis Attila: A szigeteken

Bartis Attila első, klasszikus, nagy méretű fotóalbumát jelenteti meg márciusban a Magvető Kiadó. A fényképekből március elsején nyílik kiállítás a Mai Manó Házban.

A könyvben szereplő fotók 2014 és 2017 között készültek Jáván, Yogyakarta környékén. Bartis azonban nem egy távoli, egzotikus világgal akar megismertetni, nem dokumentálni akarja az ott töltött napokat, „hanem a változó környezet adta inspiráció hatására olyan felvételeket készít, amelyek tárgyukat tekintve készülhettek volna a világ más pontjain is. A felvételekkel nem történésekről informál, hanem a valóságról való személyes érzéseit közvetíti” – magyarázza a képeket Petrányi Zsolt művészettörténész.

„Bartis Attila jávai képei a kívülálló szemlélő megfigyelőállásából pillantanak az élet örökös forgószínpadára” – írja Katharina Narbutovič, irodalmár, kritikus a képekhez írt rövid esszéjében, és ennek a felülről való szemlélődésnek köszönhetően a helyére kerül az ember: „kicsi hangya, magányos és elenyésző méretű az égbolthoz és a hatalmas felhőtornyokhoz képest, kiszolgáltatottja a sorsnak.”
Kemény István költő szerint a képeken felismerhető „ugyanaz az összetéveszthetetlen, kísérteties-hidegleléses világlátás, mint Bartis prózájában […], mindaz megtalálható rajtuk, amiből Bartis világa épül. Az ösztönösség. A természetesség és valószerűtlenség. Az érzékiség. A személyesség. A pontosság. Ezek tökéletes aránya. A kegyetlen művészi erő.”

„Adott egy, az éppen uralkodó ideológiáktól a lehető legjobban elhatárolódó, makacs személyiség. Eredetét, múltját, szokásait a modorosságig következetesen őrző ember. Az egészet keverjük össze a képrögzítés, az emlékek szavaktól független konzerválása (különösen a fotózás) iránti rajongással, az ehhez kapcsolódó mérhetetlen műgonddal, a részletekre való odafigyeléssel. Mindezt öntsük le univerzáliákban gondolkodó, holisztikus szemlélettel, a világot megérteni akaró, olthatatlan kíváncsisággal, az ehhez szükséges, az élet minden területére kiterjedő nyitottsággal.” – Szűcs Attila festőművész szerint ezek összességéből születnek Bartis Attila fényképei.

Bartis Attila A szigeteken című, magyar és angol nyelvű fotóalbumát a Magvető adta ki. A fényképekhez Katharina Narbutovič, Petrányi Zsolt és Szűcs Attila írt értelmező szövegeket. A könyv megjelenésével egy időben nyílik a fényképekből rendezett kiállítás a Mai Manó Házban. A kiállítás március 1. és május 13. között tekinthető meg.

Kiadó: Magvető Kiadó, 2018
Oldalszám: 288 oldal
Méret: 240 mm x 302 mm
Kötés: Keménytáblás
ISBN: 9789631436501
Ár: 14.999,- Ft.

A honlapon szereplő könyvárak tájékoztató jellegűek, az aktuális árakról és készletről az alábbi elérhetőségeken érdeklődhet:

Mai Manó Könyvesbolt
1065 Budapest, Nagymező utca 20.
Telefon: 0630 505 0622
E-mail: bookshop@maimano.hu

A galéria megtekintéséhez lapozzon!
Fotó: Bartis Attila: Óriásplakát éjjel, Tajpej, 2014 | Giant Poster at Night, Taipei, 2014
Fotó: Bartis Attila: Piaci kutya, Kulon Progo, Jáva, 2014 | Dog at the Market, Kulon Progo, Java, 2014
Fotó: Bartis Attila: Öltözőkabinok, Goa Cemara, Jáva, 2016 | Dressing Cabins, Goa Cemara, Java, 2016
Fotó: Bartis Attila: Kitömött párduc, Berlin, 2014 | Stuffed Leopard, Berlin, 2014
Fotó: Bartis Attila: Kutya éjjel, Jáva, 2014 | Dog at Night, Java, 2014
Fotó: Bartis Attila: Férfi az óceán felett, Krakal, Jáva, 2016 | Man Above the Ocean, Krakal, Java, 2016
Fotó: Bartis Attila: Természettudományi Múzeum, Berlin, 2014 | Natural History Museum, Berlin, 2014
Fotó: Bartis Attila: Sárkány, Parangtritis, Jáva, 2016 | Dragon, Parangtritis, Java, 2016
No items found.

Értesüljön a legfrissebb hírekről!
Iratkozzon fel hírlevelünkre!

No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
Mai Manó, a fotográfus
Az épület első gazdája, Mai Manó, császári és királyi udvari fényképész
Kincses Károly: A Mai Manó Ház