2022.10.09. 17.00 - Boros Lili művészettörténész záró tárlatvezetése Drozdik Orshi: A fénykép és a szerelmes vers 1975–1995 című kiállításon

Drozdik Orsolya (Orshi) számára az 1974–75-ös tanévtől kezdődően, a Magyar Képzőművészeti Főiskola sokszorosító grafika szakán folytatott tanulmányai alatt fontos médiummá vált a fotó.  A főiskolai oktatást a médiumokat elkülönítő szemlélet határozta meg, ugyanakkor – természetesen nem hivatalos formában – a reklámgrafikusok számára létesült fotólabort használták a kísérletező hallgatók, köztük Drozdik is.  Az akadémiai aktmodell-beállítások fotóit, a szabadtáncosok mozdulatait ábrázoló fotókat újrafotózta – annak érdekében, hogy a patriarchális művészetoktatás, -írás; a képzőművészeti diskurzus jelentésrendszereit értelmezze. A fényképezett fotókat és a diákat performanszaiban magára vetítette, ezáltal teste képhordozó felületté vált. A performanszait gyakran a kamerának hozta létre, hogy az azok során keletkezett, vetített rétegeket újból lefotózhassa. Majd nagyítás közben, a sötétszobában, a „performansz-fotók” negatívjait más korábban készült negatívokkal átfedésbe hozta.

Boros Lili

A tárlatvezetésen Boros Lili, a kiállítás kurátora Drozdik fotóalapú munkái mögött húzódó történetekbe, életművének művészetelméleti hátterébe és jellegzetes képalkotási stratégiáiba vezeti be a látogatókat.

Boros Lili PhD (1979) művészettörténész, kurátor, egyetemi oktató. 2015 óta az Eszterházy

Károly Katolikus Egyetem főállású oktatója és független kurátor.  2019-től az ELTE Bölcsészettudományi Kar óraadója, a Szemiotika MA képzés keretein belül a Semiotics and New Art History és Visual Text Interpretation című kurzusokat tartja. Hazai és nemzetközi konferenciákon adott elő magyar, angol és orosz nyelven. 2003-ban szerzett diplomát az ELTE Bölcsészettudományi Karán orosz nyelv és irodalomból, majd 2005-ben művészettörténetből. PhD fokozatát az ELTE Irodalomtudományi Doktori Iskolájában kapta meg 2013-ban.

A korlátozott férőhely miatt az eseményen való részvétel előzetes regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a programra adam.jeneses@maimano.hu e-mail címen lehet, a tárgy rovatba kérjük beírni: Tárlatvezetés – október 9.

A résztvevők száma maximum harminc fő.

A tárlatvezetésen a regisztrált látogatók a kiállításra szóló, aznap váltott kedvezményes vagy teljes árú (diák, nyugdíjas vagy felnőtt) belépőjeggyel vehetnek részt.

A galéria megtekintéséhez lapozzon!
No items found.

Értesüljön a legfrissebb hírekről!
Iratkozzon fel hírlevelünkre!

No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
Mai Manó, a fotográfus
Az épület első gazdája, Mai Manó, császári és királyi udvari fényképész
Kincses Károly: A Mai Manó Ház