2023.04.06. 18.00 - Cs. Plank Ibolya tárlatvezetése Ergy Landau, Budapest – Párizs, 1896-1967 című kiállításon
Ergy Landau: Gyermek, 1930-as évek© Ergy Landau / ARJL

„Ergy Landau (Landau Erzsi) a két világháború között Magyarországról emigrált fényképészek azon tagjai közé tartozik, akik sikeres pályát futottak be külföldön. Magasan kvalifikált és nemzetközileg is elismert művésszé vált Franciaországban, képeire a bécsi és a berlini tanulmányok (Franz Xaver Setzer, Rudolf Dührkoop) éppúgy hatottak, mint korának radikálisabb modern áramlatai. Sikereihez a párizsi és a magyar művészvilággal tartott kapcsolatai és az egymást kölcsönösen inspiráló légkör is hozzájárult. Művei többségét a portrék, az aktok és a mindennapi élet eltűnő pillanatait megörökítő képek teszik ki és gyakran szerepelt külföldi kiállításokon. 1937-ben Beaumont Newhall hívta meg a Photography 1839-1937 című eseményre New Yorkba, ahol a párizsi Szent Lázár pályaudvar vasúti pályájáról készült képpel mutatkozott be. Önarcképei és a másokról készített arcképei egy precízen dolgozó, mindenre nyitott és a művészetet soha öncélúan nem használó alkotót állít elénk. Jelen tárlat nagyszerű lehetőség arra, hogy az Ergy Landau fényképeiből készült retrospektív kiállításon keresztül immár Magyarországon is tanulmányozhassuk az itthon sokáig elfeledett munkásságát. A Franciaországban kibontakoztatott tehetsége és magyar gyökerei révén éppúgy része az egyetemes és a magyar fotótörténetnek, és életútjának szimbolikus kifejezése az 1937-es The Museum of Modern Artban rendezett kiállítás katalógus rávonatkozó sora: „LANDAU, Ergy. Born Budapest. Lives in Paris”. A szakmai vezetés ennek az újrafelfedezésnek a jegyében próbálja megfejteni Landau motivációit a képek nyújtotta élményeken keresztül.″

Cs. Plank Ibolya

A korlátozott férőhely miatt az eseményen való részvétel előzetes regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a programra az adam.jeneses@maimano.hu e-mail címen lehet, a tárgy rovatba kérjük beírni: Tárlatvezetés – április 6.

A résztvevők száma maximum harminc fő.

A tárlatvezetésen a regisztrált látogatók a kiállításra szóló, aznap váltott kedvezményes vagy teljes árú (diák, nyugdíjas vagy felnőtt) belépőjeggyel vehetnek részt.

A galéria megtekintéséhez lapozzon!
No items found.

Értesüljön a legfrissebb hírekről!
Iratkozzon fel hírlevelünkre!

No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
Mai Manó, a fotográfus
Az épület első gazdája, Mai Manó, császári és királyi udvari fényképész
Kincses Károly: A Mai Manó Ház