2023.05.04. 18.00 - E. Csorba Csilla művészettörténész, fotótörténész tárlatvezetése az Ergy Landau Budapest – Párizs, 1896–1967 című kiállításon
Ergy Landau: Tornászok az Eiffel-torony alatt, Párizs, 1950© Ergy Landau / ARJL

„Az 1990-es évek második felében a Magyar fotográfusnők című könyvemhez gyűjtöttem anyagot, a Párizsba emigrált magyar alkotónők nyomát kerestem. Egy gyűjtő ismerősöm a RAPHO ügynökséghez, a rue d’ Alger-ban lévő archívumba irányított. Találkoztam Kathleen Grosset-val, aki édesapja révén maga is személyesen ismerte Landau Erzsit, most 25 év után találkoztunk újra. Landau Erzsi egy másik könyvem főszereplőjének, Máté Olgának volt tanítványa, ő pedig Párizsban Kelenföldi Telkes Nórát (Nora Dumas) és Yllát (Koffler Kamillát) tanította, választotta asszisztenséül. Párizs „gigászi vadonjában” Landau, Dumas és Ylla hiánypótló műfajokban kísérletezett, s vált ismertté: gyerekfényképezés, a vidéken élő emberek (nők) kemény munkája, állatábrázolások. A nőtörténetek behálózzák a francia-magyar fotótörténetet, hármójukhoz még egy negyedik fotográfusnőt, Klein Rózsit (Rogi André) is társíthatjuk, akivel egy ponton, az aktfényképezés terén összetalálkozott érdeklődésük. Milyen alapképzéssel, gyökerekkel indult Landau Erzsi Párizsba szerencsét próbálni, és milyen összetevőkből áll az az új látásmód (Nouvelle Vision), amely őt a francia (nemzetközi) fotóművészet nagyjaival állította egy sorba?

Szubjektív vezetésem során az 1920-30-as évek Párizsába repítem az érdeklődőket, s e viharos, turbulens, a fotográfia szempontjából megtermékenyítő időszak intervallumában jelölöm ki Ergy Landau helyét.”

E. Csorba Csilla

E. Csorba Csilla a Magyar Fotótörténeti Társaság elnökmuzeológusa, művészettörténésze, 2005-2016 között a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója. Fontosabb kötetei: Magyar fotográfusnők, Enciklopédia Kiadó, 2001; Székely Aladár a művészi fényképész, Vince Kiadó, 2003; Máté Olga, PIM-Helikon Kiadó, 2006; Ady a portrévá lett arc, PIM, 2008. 2009-ben magyar fotográfusnők (1900-1945) munkáiból rendezett kiállítást Picturing progress címmel Washingtonban, a National Museum of Women in the Artsban.  

A korlátozott férőhely miatt az eseményen való részvétel előzetes regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a programra az adam.jeneses@maimano.hu e-mail címen lehet, a tárgy rovatba kérjük beírni: Tárlatvezetés – május 4.

A résztvevők száma maximum harminc fő.

A tárlatvezetésen a regisztrált látogatók a kiállításra szóló, aznap váltott kedvezményes vagy teljes árú (diák, nyugdíjas vagy felnőtt) belépőjeggyel vehetnek részt.

A galéria megtekintéséhez lapozzon!
No items found.

Értesüljön a legfrissebb hírekről!
Iratkozzon fel hírlevelünkre!

No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
Mai Manó, a fotográfus
Az épület első gazdája, Mai Manó, császári és királyi udvari fényképész
Kincses Károly: A Mai Manó Ház