Egy európai jelentőségű magyar polihisztor - Gothard Jenő

Egy európai jelentőségű magyar polihisztor - Csillagászat és fotó Gothard Jenő munkásságában

dr. Kovács József csillagász előadása

2019. február 15. 18.00

A 19. század vége a természettudományos felfedezések gazdag időszaka volt. Tudomány és technika nagymértékű, gyors fejlődése a 20. század új világképének megformálódásához vezetett, melyben a fotográfia egyre nagyobb és nagyobb szerepet kapott. Ennek az izgalmas korszaknak volt meghatározó alakja Gothard Jenő (1857 – 1909) Magyarországon, aki rövid életpályája ellenére kimagasló képességű gépészmérnök, csillagász, meteorológus, feltaláló volt. Gothard páratlanul gazdag hagyatékából mutatunk be csillagászati fotókat, röntgenképeket a Mai Manó Ház aktuális kiállításán. Gothard csillagászati fotóit 1885-től kezdte készíteni, ő rögzített elsőként fotóemulzióra szabad szemmel nem látható képet üstökösökről. Tervezett fonográfot, meteorológiai állomást, vízerőművet, de közvetlenül a röntgensugárzás felfedezése után már röntgenképeket is készített.

A Mai Manó Ház előadásán dr. Kovács József csillagász (ELTE Gothard Asztrofizikai Obszervatórium), a Gothard-hagyaték gondozója avat be minket Gothard különleges világába.

dr. Kovács József csillagász

1967-ben született a tolna megyei Pincehelyen. 1991-ben szerzett matematika-fizika szakos középiskolai tanári és csillagász diplomát az Eötvös Loránd Tudományegyetemen, 1997-ben pedig a fizikai tudomány kandidátusa lett. Az ELTE szombathelyi Gothard Asztrofizikai Obszervatóriumának tudományos főmunkatársa, kutatási területe a csillagászati színképelemzés, illetve Gothard Jenő tudományos-technikai örökségének gondozása. Tudományos tevékenysége mellett aktív ismeretterjesztő, az utóbbi években több könyvfordítása is megjelent.

A programon a látogatók a kiállításra szóló belépőjeggyel vehetnek részt. A belépésre vonatkozó kedvezmények érvényesek.

A galéria megtekintéséhez lapozzon!
No items found.

Értesüljön a legfrissebb hírekről!
Iratkozzon fel hírlevelünkre!

No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
Mai Manó, a fotográfus
Az épület első gazdája, Mai Manó, császári és királyi udvari fényképész
Kincses Károly: A Mai Manó Ház