2022.09.22. 18.00 - Erdei Krisztina tárlatvezetése Drozdik Orshi: A fénykép és a szerelmes vers 1975–1995 kiállításon

Drozdik maga mondja el, amit tudnunk kell a fotók körülményeiről, arról az örvényről, melybe a női szerepek vizsgálata során került és ami a mai napig fogvatartja. A gyors körkörös mozgás a dolgok korábbi elrendezését fellazítja és új vonatkoztatási pontokat jelöl ki. A Képzőművészeti Egyetemen (akkoriban még Főiskola) évei alatt Rubens és más világhírű festők képei vetítette magára. A saját test, mely ott kezdődik, ahol a projektált kép befejeződik, kölcsönhatásba kerül a művészet történetének kiemelkedő momentumaival. művész a fotókon folyamatosan táncol, tulajdonképpen kitáncol a vetített kánon alól, láthatóvá teszi testét, megtagadja a csendes hordozó szerepét. A kanonizált férfialkotók mesterművei, a patriarchális művészetoktatás megszokott példái, összekuszálódva engedtek teret a helyét kijelölni igyekvő fiatal Drozdiknak.

Erdei Krisztina – Magyar Narancs

Erdei Krisztina fotográfus Szegeden született, jelenleg Budapesten él és dolgozik. Rendszeresen veszt részt hazai és nemzetközi kiállításokon. Filozófiát és politikaelméletet tanult a Szegedi Tudományegyetemen, Mozgóképelmélet és Pedagógiát az ELTE-n, 2020-ban szerezte doktori fokozatát a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen. Jelenleg az ELTE Filozófiatudományi Iskolájának doktori hallgatója, kutatási területe a 20. századi fotográfia. Művészeti szervezőként kulturális programok megvalósításán dolgozik művészeti intézményekkel és civil szervezetekkel együttműködésben. A nagyváradi Partium Keresztény Egyetem Művészeti Karának egyetemi adjunktusa. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Photography MA programjának menedzsere. A MŰ, online Műértő képszerkesztője és a Magyar Narancs Kritika rovatának munkatársa.

A korlátozott férőhely miatt az eseményen való részvétel előzetes regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a programra a maimano@maimano.hu e-mail címen lehet, a tárgy rovatba kérjük beírni: Tárlatvezetés – Szeptember 22.

A résztvevők száma maximum harminc fő.

A tárlatvezetésen a regisztrált látogatók a kiállításra szóló, aznap váltott kedvezményes vagy teljes árú (diák, nyugdíjas vagy felnőtt) belépőjeggyel vehetnek részt.

A galéria megtekintéséhez lapozzon!
No items found.

Értesüljön a legfrissebb hírekről!
Iratkozzon fel hírlevelünkre!

No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
Mai Manó, a fotográfus
Az épület első gazdája, Mai Manó, császári és királyi udvari fényképész
Kincses Károly: A Mai Manó Ház