Erik Kessels: Történetmesélés az amatőr képek nyelvén

Előadás

2019. május 22. 18 óra

Pályája 20 éve alatt Erik Kessels az úgynevezett „talált fotográfia” műfajának egyik legfőbb, megkerülhetetlen hivatkozási pontjává nőtte ki magát. Legtöbb projektjéhez már meglévő fotográfiákat hasznosít újra saját mozaikjainak alkotóelemeiként. Kessels kamera, sőt, objektív nélküli művész: alkotói gyakorlatában a fotográfia ready-made elem, amelyet a művész mintavételt követően helyez új kontextusba. Az eredmény a képek afféle „ökoszisztémája”, mely által nem bővül a már-már mindent kiszorító, napról napra exponenciálisan növekvő gigászi képtömeg, csupán újrahasznosul az eleve rendelkezésre álló képanyag.

Előadásában Erik Kessels fellebbenti a fátylat legújabb projektjeiről, és betekintést nyújt a fényképek kisajátításának rejtelmeibe. Az előadás további témája a képek szerepe korunkban, illetve a puszta fogyasztáson túlmenő befogadási lehetőségek.

Angol nyelvű program. Az előadásra a belépés ingyenes. Az előadás után Erik Kessels dedikálja a könyveit a helyszínen!

Erik Kessels

Erik Kessels 1966-ban született Hollandiában. Művész, formatervező, kurátor, gyűjtő, a KesselsKramer kommunikációs ügynökség művészeti vezetője; különösen érdekli a fotográfia. 1998 óta több mint 60 könyvet adott ki, főként archív fényképekből, egy részüket saját kiadója, a KesselsKramer Publishing révén, a többit pedig más kiadóknál világszerte. A 2001-ben indított Useful Photography magazin alapítója. Számos egyetemen és akadémián tanított, mint például az amszterdami Gerrit Rietveld Academy, a lausanne-i ECAL és az Amszterdam Academy of Architecture. 2010-ben elnyerte a magas presztízsű Amsterdam Prize of the Arts díjat. 2016-ban jelölték a Deutsche Börse Photography Foundation díjára. 2017-ben Torinóban és Düsseldorfban az addigi pályáját összefoglaló kiállítást mutattak be. Híres installációja, 24 hours photos, 2019. augusztus 4-ig látható a SF MOMA snap+share: transmitting photographs from mail art to social networks című kiállításán.

Az előadásról készült felvételt ide kattintva lehet megnézni.

A galéria megtekintéséhez lapozzon!
Szinte minden képen #13 – A képkészítés történetének leggyakoribb hibája: az óriás ujj támadása. 2014 © Erik Kessels
Szinte minden képen #11 – Egy évtizedeken átívelő rögeszme: Fred kizárólag ruhástul a vízben pózolva fotózza Valerie-t. 2012 © Erik Kessels
Szinte minden képen #10 – A montreali Au Lutin Qui Bouffe étterem malacokat cumiztató vendégeiről készült képek. 2011 © Erik Kessels
Szinte minden képen #7 – Egy holland nő, Ria van Dijk története egy vásári céllövölde szemszögéből. 2008 © Erik Kessels
Szinte minden képen #1 – Egy asszonyról a férje által 12 éven át készített portrék. 2002 © Erik Kessels
No items found.

Értesüljön a legfrissebb hírekről!
Iratkozzon fel hírlevelünkre!

No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
Mai Manó, a fotográfus
Az épület első gazdája, Mai Manó, császári és királyi udvari fényképész
Kincses Károly: A Mai Manó Ház