2022.11.24. 18.00 - Filmvetítés – Mellékszereplők

A társadalmi dráma három család párhuzamos történetét meséli el napjaink vidéki Magyarországán. Egy gazdag üzletember és felesége, kislányuk, egy kiállítás-rendező fotográfus és keramikus felesége, és egy börtönpap története bontakozik ki a vásznon. Sorsuk összefonódik: többen ugyanabban a városban élnek, vagy éltek, s életüket alapvetően borítják fel a film folyamán feltáruló titkok és bűnök.

A film alapvetően párhuzamos és polifon szerkezetű, a jelenben történő nyomozást álmok, bevillanó múltbeli emlékképek és a fotóműteremben történt „gyónások” alatt készült fotók tördelik. Ebben a történetben a fotográfusnak gyónnak a szereplők - még a pap is - portrékészítés közben. A gyónások a pszichikai síkon túl dramaturgiai és tagolási funkciókkal is bírnak, és segítenek a két idősíkban - 10 évvel ezelőtt és ma – eligazodni. A film színes és fekete-fehér, és a fotók szokatlan módon ritmizálják az anyagot.

Sopsits Árpád film-és színházrendező középiskolás kora óta foglalkozik színházzal. 1975-ben került a Színház- és Filmművészeti Főiskola rendezői szakára, ahol Makk Károly növendékeként folytatta tanulmányait. Utolsó főiskolai éveiben a Mafilm valamint több hazai és külföldi játékfilm munkatársa. Szakmai teljesítményét 1994-ben Balázs Béla-díjjal jutalmazták. 2002-ben Torzók című filmje Oscar-díj jelölést kapott a legjobb külföldi film kategóriában. Gazdag filmográfiája mellett (Célölövde, Derendgő, Torzók, A martfűi rém) és színházrendezői munkássága mellett az elmúlt évtizedekben pedagógiai tevékenysége is jelentős. Tanított a Színház és Filmművészeti Egyetemen, a Janus Pannonius Tudományegyetemen, a Pázmány Péter Tudományegyetemen, valamint a Shakespeare Színészeti Akadémián színészmesterséget.

A korlátozott férőhely miatt az eseményen való részvétel előzetes regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a programra az adam.jeneses@maimano.hu e-mail címen lehet, a tárgy rovatba kérjük beírni: Filmvetítés – November 24.

A résztvevők száma maximum harminc fő.

A Mai Manó Ház belépőjegy (diák, nyugdíjas vagy felnőtt) megváltása után a filmvetítésen a regisztrált látogatók ingyenesen vehetnek részt.

A galéria megtekintéséhez lapozzon!
No items found.

Értesüljön a legfrissebb hírekről!
Iratkozzon fel hírlevelünkre!

No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
Mai Manó, a fotográfus
Az épület első gazdája, Mai Manó, császári és királyi udvari fényképész
Kincses Károly: A Mai Manó Ház