2023.05.14. 16.00 - Gadó Flóra kutató és kritikus záró tárlatvezetése az Ergy Landau, Budapest – Párizs, 1896 – 1967 című kiállításon
Ergy Landau: Ergy Landau, 1930s© Ergy Landau / ARJL

Ergy Landau egyike azon emigráns magyar nőknek, akinek lehetősége volt tanulni – méghozzá fotográfiát – és Párizsban, mint emancipálódott és független művész tudott érvényesülni a huszadik század első felében. Fő érdeklődési köréhez olyan, sokáig mellőzöttnek tekintett témák tartoztak, mint a szabadidős tevékenységek vagy a hétköznapok dokumentálása, illetve a gyerekfényképezés és az állatok ábrázolása. Mégis, ezek mögött az »ártatlan« témák mögött érdemes megvizsgálni, hogy mit jelentett például a női test megörökítése az első világháború után, hogyan csapódnak le a párizsi mindennapokat ábrázoló jelenetekben a második világháború lenyomatai vagy milyen újfajta érzékenység figyelhető meg abban, ahogy Landau közvetlen környezete felé fordul. Hogyan értelmezhető Landau munkássága a kortárs fotóművészet feminista nézőpontja felől, ami a modellekkel való kapcsolatát és az asszisztenseivel való együttdolgozást érinti, illetve a körülötte lévő világ ábrázolását miként olvashatjuk egy mai értelemben vett empatikus és szolidáris tekintet megnyilvánulásaként? És hogyan alakulnak át fotói, amikor alkalmazott területen, magazinokban és könyvekben jelennek meg? A tárlatvezetés során ezen szempontok mentén emelek ki fontosabb munkákat a kiállításról valamint hozom párhuzamba kortárs alkotók életművével Ergy Landau fotóművészetét.

Gadó Flóra

Gadó Flóra kurátor, kutató és kritikus 2018 óta a BTM - Budapest Galéria kurátora. 2021-ben szerezte meg doktori fokozatatát az Eötvös Loránd Tudományegyetem Film, Média és Kultúraelmélet Doktori Iskolájában. Számos kiállítást kurált Magyarországon és a régióban, többek között a brno-i TIC Gallery-ben, a pozsonyi Julius Koller Society-ben valamint az OFF-Biennále Budapest keretében. Az elmúlt években több kurátori rezidenciaprogramon vett részt, mint amilyen a MeetFactory (Prága), a Brno House of Arts vagy az East Art Mags program műkritikusoknak Romániában és Lengyelországban. 2016 és 2019 között a Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület alelnöke volt. Jelenleg a Budapesti Metropolitan Egyetemen óraadó, a Café Bábel folyóirat egyik szerkesztője és a University of Bergen Curatorial Practice programjának résztvevője.

A korlátozott férőhely miatt az eseményen való részvétel előzetes regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a programra az adam.jeneses@maimano.hu e-mail címen lehet, a tárgy rovatba kérjük beírni: Tárlatvezetés – május 14.

A résztvevők száma maximum harminc fő.

A tárlatvezetésen a regisztrált látogatók a kiállításra szóló, aznap váltott kedvezményes vagy teljes árú (diák, nyugdíjas vagy felnőtt) belépőjeggyel vehetnek részt.

A galéria megtekintéséhez lapozzon!
No items found.

Értesüljön a legfrissebb hírekről!
Iratkozzon fel hírlevelünkre!

No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
Mai Manó, a fotográfus
Az épület első gazdája, Mai Manó, császári és királyi udvari fényképész
Kincses Károly: A Mai Manó Ház