Irodalom Éjszakája a Mai Manó Házban

2018. március 21., 19:00 - 23:00

Helyszín: Mai Manó Ház, II. emelet

2018-ban a Mai Manó Ház is részt vesz az Irodalom Éjszakáján, a budapesti Bolgár Kulturális Intézettel együttműködésben Ivanka Mogilszka (Bulgária) Váratlan utcák című könyvéből Bálint András, a Radnóti Színház színművésze olvas fel.

Az eseményre 19 órától a belépés díjtalan.

Az Irodalom Éjszakája újszerű módon mutatja be a kortárs európai irodalmat a sorozatszerű nyilvános felolvasásokon.

Az Irodalom Éjszakájának ötlete Prágában született tizenegy évvel ezelőtt, és alapgondolata igen egyszerű: egy éjszaka alatt tegyük lehetővé, hogy az emberek minél több érdekes helyszínt látogassanak meg és minél több ország irodalmából hallgassanak meg részleteket számukra érdekes személyek előadásában. A cél, hogy a szokványos irodalmi programokat kiszakítsuk megszokott közegükből, az érdeklődőket pedig mozgásba hozva különleges élményben részesítsük. Az Irodalom Éjszakája az elmúlt tizenegy év alatt Prága kulcsfontosságú irodalmi eseményévé vált.  Az évek során a rendezvény Európa-szerte is népszerűvé vált, 2015-ben már tíz európai nagyvárosban került megrendezésre.

Az Irodalom Éjszakája, melynek jelszava: „Fedezd fel a várost, ismerd meg más nemzetek irodalmát!“, 2018-ban is folytatódik. A város megismerése szlogent szó szerint kell érteni, hiszen az V. és IX. kerületből kilépve elindulunk, hogy a főváros további izgalmas részeibe kalauzoljuk az irodalomszerető közönséget. 2018-ban a VI. kerületre, Terézvárosra esett a választás, és mivel mindig szerencsés az adott kerületben működő színházzal közösen megvalósítani ezt a happeninget, választásunk a népszerű, és kitűnő színészekkel működő Radnóti Színházra esett.

Az Irodalom Éjszakája 2018 időpontja a tavasz első napja, március 21. lesz. Ehhez kapcsolódik a rendezvény vezérfonala is, amely a szerelem lesz.

2018-ban összesen 21 ország irodalmi művei közül válogathatnak majd az érdeklődők, amelyeknek felolvasására Belső-Terézváros területén kerül sor.

A résztvevő országok listája: Ausztria, Belgium, Bulgária, Csehország, Észtország, Finnország, Franciaország, Izrael, Japán, Lengyelország, Magyarország, Nagy Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Portugália, Románia, Spanyolország, Svájc, Szlovákia és Törökország.

Mi is ez az esemény?

Ez az irodalmi happening formabontó stílusban hozza közelebb a világirodalmat. A nyilvános felolvasások sorozatára egy este folyamán kerül sor, különböző attraktív vagy egyébként nem látogatható helyszíneken. Az irodalmi sétának 21 állomása van.

Hogyan működik?

– a felolvasásokon a részvétel ingyenes, előzetes regisztrációt nem igényel
– a felolvasások este 7 órakor kezdődnek
– minden helyszínen egy színész egy szerző művének egy részletét olvassa fel
– a felolvasások fél óránként ismétlődnek, az utolsó kör 22:30-kor kezdődik

Ivanka Mogilszka
Két verseskötet, két regény és egy elbeszélésgyűjtemény szerzője. Művei megjelentek angol, orosz, francia és magyar nyelvű fordításban is. Versesköteteiért néhány országos díjban részesült, az első regényével pedig a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál keretein belül az Európai Elsőkönyvesek Fesztiválján vett részt 2008-ban.
Szeret utazni, történeteket mesélni és csinálni azt, amihez éppen kedve támad.

Váratlan utcák
A Váratlan utcák című regény lehetséges másféle életünkről, az elszalasztott találkozásokról, a véletlenek törvényszerűségéről, a művészetről, a történelem és a szerelem szeszélyeiről szól. Szereplői Szófiában, Párizsban, Budapesten, Isztambulban, Rómában és Barcelonában találkoznak és válnak el egymástól 1956 és 2012 között. A szerelmi történet egy olyan elképzelt tengerparti város történetévé válik, amely Európa legigézőbb helyeinek jegyeit sűríti magába, s azokét az emberekét, akik a véletlen utcáin találkoznak vagy mennek el egymás mellett.

“Ivanka Mogilszka bolgár író fiatal, modern nő, aki Váratlan utcák című regényében a szerelem sokrétűségét, s az ember életét végigkísérő, kiapadhatatlan izgalmát ábrázolja.” Olga Popova, a budapesti Bolgár Kulturális Intézet igazgatója

Ivanka Mogilszka, Bulgária
Könyv: Váratlan utcák
Fordította: Krasztev Péter
Felolvassa: Bálint András

Az esemény idején a Mai Manó Könyvesboltunk is nyitva tart.

Aktuális kiállításaink:

I. és II. emeleti kiállítótér: Bartis Attila: A szigeteken
Mai Manó Galéria és Könyvesbolt: Széman Richárd: Haszontalan Univerzum

Az eseményre 19 órától a belépés díjtalan.

https://www.irodalomejszakaja.hu/magyarfotografusokhazamaimano

https://www.facebook.com/irodalomejszakaja/

Irodalom Éjszakája 2018 műsorfüzet (PDF)

A galéria megtekintéséhez lapozzon!
No items found.

Értesüljön a legfrissebb hírekről!
Iratkozzon fel hírlevelünkre!

No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
Mai Manó, a fotográfus
Az épület első gazdája, Mai Manó, császári és királyi udvari fényképész
Kincses Károly: A Mai Manó Ház