Martin Wanda: AZ ÁRTATLANSÁG ÉS TAPASZTALÁS DALAI

A kiállítás megtekinthető:
2023. május 2. – 2023. június 11.
Kedd – vasárnap 12:00 – 19:00
Hétfőn és ünnepnapokon zárva.
Kurátor: Kereszty Anna

Martin Wanda önreflektív kollázssorozatában a posztmodern szerelem kihívásait és az idealizált, illetve a valós vonzalom körüli kérdéseket járja körül, amelyben sokszor ütköznek az elvárások a valósággal. A cím William Blake 1798-ban megjelentetett, saját maga által illusztrált verses gyűjteményét idézi, melyben a szöveg és illusztráció szerves egységet alkot.

A Londonban élő fiatal fotográfus a pandémia alatt kezdett el dolgozni – egyfajta önvizsgálatként – önarcképekből álló kollázssorozatán. Wanda mindig is empatizált és gyakran érezte hasonló helyzetben magát saját kapcsolataiban a beteljesületlen szerelmek hősnőivel, például Opheliával vagy Lady Shallottal, akik a preraffaelita festményeknek is ikonikus alakjai voltak. Ezek az eszményített szépségű női karakterek és az ábrázolásukhoz felkért modellek is gyakran csak a férfiak ideiglenes szerelmi tárgyai voltak. Wanda saját magát megfigyelve és fényképezve, egy-egy – a művészettörténetből ismert – női karakterbe bújva szabadítja fel ezeket a nőalakokat a „male gaze” alól.

Az alkotó romanticizálja szerelmi csalódásait, kollázsain kedvenc könyveiből, a romantikus irodalom klasszikusaiból beszkennelt részleteket kombinálja kézzel írt szövegekkel. Az Üvöltő szelekből, a Vörös és Feketéből, az Anyeginből és Az ifjú Werther szenvedéseiből kiragadott könyvlapok és az elmúlt évek során volt barátoktól, szeretőktől és Tinder-randiktól kapott bókoló vagy fájdalmas, olykor vulgáris üzenetek töredékei állítják szembe a vágyott és a valós szerelmet. Az eszményi, idealizált szerelem helyett sokszor a valóság sokkal kiábrándítóbb. Napjainkban a kapcsolatok is változásokon mennek keresztül, sokszor kilépnek a bevett normákból és egyre jellemzőbb a komplexitás. Ez sok előnnyel és felszabadulással jár, azonban a kiigazodás is nehezebb ebben az összetettebb rendszerben. A szerepek mögé bújt önportrék szövegekkel való kombinálása egyfajta terápiás folyamattá vált.  

Martin Wanda a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem BA fotó szakán tanult, majd Londonba költözött és College of Fashion szerzett mesterdiplomát. Fotómunkái mellett a Foxes zenei és divatmagazin kreatív igazgatója.

A galéria megtekintéséhez lapozzon!
Martin Wanda: Kollázs a SONGS OF INNOCENCE AND EXPERIENCE sorozatból
Martin Wanda: Kollázs a SONGS OF INNOCENCE AND EXPERIENCE sorozatból
Martin Wanda: Kollázs a SONGS OF INNOCENCE AND EXPERIENCE sorozatból
Martin Wanda: Önarckép a SONGS OF INNOCENCE AND EXPERIENCE sorozatból
Martin Wanda: Önarckép a SONGS OF INNOCENCE AND EXPERIENCE sorozatból
No items found.

Értesüljön a legfrissebb hírekről!
Iratkozzon fel hírlevelünkre!

No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
Mai Manó, a fotográfus
Az épület első gazdája, Mai Manó, császári és királyi udvari fényképész
Kincses Károly: A Mai Manó Ház