Tiny Wasteland – Csákvári Péter univerzuma

A kiállítás ingyenesen megtekinthető:
2024. május 28. – augusztus 19.
Keddtől vasárnapig 12 és 19 óra között.
Hétfőn és ünnepnapokon zárva.
Kurátor: Baki László

Gyermekkoromban valahol találtam egy vasútmodell katalógust, amiről az utolsó emlékem az, hogy pár megmaradt, összegyűrt oldalát édesanyám (érthető okoknál fogva) kidobja. Ekkor 6 éves lehettem. Megbabonáztak a képek a katalógusban, amiken pici vonatok, pici városokban, pici emberkék között voltak. Mindent imádtam onnantól kezdve, ami a miniatürizált változata volt a valóságnak. Gyakran láttam bele apró világokat az előttem lévő dolgokba, például a csemegeuborkás üveg alja mindig egy koszos tó aljára emlékeztetett, de egy egyszerű narancsot is percekig tudtam rostjaira szedni, mert nem tudtam eldönteni, mire szeretném, hogy hasonlítson. Húsz évvel később megvalósítottam örök álmomat, és ételfotográfus lettem. Amikor a témához legideálisabb makróobjektívet megvettem, azonnal éreztem, hogy közelebb szeretnék menni az ételekhez, mint az ajánlott lenne. Így villámként csapott belém a felismerés, amikor egy modellboltba betévedve megtaláltam az első figuráimat: megalkotom ezt az apró, kitalált senkiföldjét.” (Csákvári Péter)

 

A PaperLab Galériában bemutatott Apró világok – Csákvári Péter: Tiny Wasteland című kiállítás egy lenyűgöző utazásra invitál a mindennapi élet mikrokozmoszába. Csákvári Péter munkái az apró részletek izgalmas és meglepő világát örökítik meg, miközben egyedi történeteket mesélnek el a kreatív látásmód és a művészi kifejezés erejével. A sorozat nem csupán a modellvilágokban rejlő lehetőségeket mutatja be, hanem fontos szerepet kapnak benne az élelmiszerek, amelyek által – humorral átszőve – bemutatja a kultúra, a társadalom és a művészet sokszínűségét.

Kreatív univerzumában Csákvári a dioráma látványélményét használja, hogy apró tárgyak és színes elemek segítségével új világokat teremtsen. Ezek a kis méretű, ám rendkívül részletgazdag kompozíciók nem csupán technikai ügyességet igényelnek, hanem határtalan képzeletet és kreatív látásmódot is. A diorámák által létrehozott világok minden egyes pillanatban új felfedezésekre ösztönöznek, miközben mélyebb gondolatokra is inspirálnak az élet apró csodáinak megfigyelése révén.

A kiállításon látható 22 felvételen a hétköznapi tárgyak és élelmiszerek új életre kelnek, és a kreativitás és képzelet határtalan lehetőségeket kínál. Csákvári Péter sorozatának egyedisége és varázsa által felhívja a figyelmet a részletekben rejlő szépségekre és lehetőségekre, miközben arra inspirál, hogy fedezzük fel a mindennapi élet rejtett apró csodáit.

A galéria megtekintéséhez lapozzon!
© Csákvári Péter: A borászatban
© Csákvári Péter: Apa kipróbált egy új tápanyagot
© Csákvári Péter: Naplemente a Mars fürdőlepedőn
© Csákvári Péter: Aludj el kicsikém...
© Csákvári Péter: Napfelkelte a brokkolierdőben
© Csákvári Péter: ’19 nyara
No items found.

Értesüljön a legfrissebb hírekről!
Iratkozzon fel hírlevelünkre!

No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
Mai Manó, a fotográfus
Az épület első gazdája, Mai Manó, császári és királyi udvari fényképész
Kincses Károly: A Mai Manó Ház