Yelena Yemchuk: УYY

A kiállítás ingyenesen megtekinthető:
2023. június 13. – 2023. augusztus 27.
Kedd – vasárnap 12:00 – 19:00
Hétfőn és ünnepnapokon zárva.
Kurátor: Kereszty Anna

Az УYY egy rövidítés, amely a Україна szót – Ukrajna szláv jelentése – és utána Yelena Yemchuk, a PaperLab Galériában bemutatott könyv szerzőjének monogramját jelöli. Az ukrán származású művész és fotográfus könyve egy személyes vallomás, amely humorral átszőtt, ugyanakkor felkavaró történeteket mesél el egy háborúban álló országból, összemosva a valós és a képzeletbeli közötti határokat. A projekt a szerző fotóit, személyes archívumát és saját festményeit egyesíti. A képek által felvillantott jelenetek egy időtlen, álomszerű világba való utazásra invitálnak bennünket. A gyerekkori emlékek és látomások között barangolva titokzatos nosztalgia érzése foghat el bennünket olyan emberek és helyek iránt, amelyeket nem is ismerünk. Yelena Yemchuk érzelmeket közvetít ironikus könnyedséggel, ugyanakkor mégis megrendítően mesél gyermekkorról, szabadságról és háborúról. Munkássága több dimenzióban mozog és nemcsak az ábrázolt témákban, hanem a médiumok szintjén is sokrétű – egyszerre alkot a festészet, a rajz, a fotográfia és a film területén.

Yelena Yemchuk Kijevben született 1970-ben, majd tizenegy éves korában szüleivel az Egyesült Államokba emigrált. A fotográfia iránti érdeklődése tinédzserkorában kezdődött, amikor tizennegyedik születésnapjára kapott egy 35 mm-es Minolta fényképezőgépet. A New York-i Parsons-on tanult képzőművészetet, majd a Pasadenai Art Centerben fotográfiát. Egyszerre tevékeny művészeti területen, emellett pedig keresett divatfotográfus. Munkáit neves magazinok publikálják, fényképei többek között megjelentek a New Yorker, az Another Magazine, az ID, a Dazed & Confused és a Vogue oldalain, festményeit és fotóit pedig világszerte kiállították már.

Több fotókönyve is megjelent, amelyek közül a PaperLab Galériában most bemutatott УYY a Paris Photo/Aperture First book Prize jelöltje volt 2022-ben.
A 2023-as PHotoESPAÑA fesztiválon a könyv elnyerte az év legjobb fotókönyv díját nemzetközi kategóriában.

A galéria megtekintéséhez lapozzon!
Yelena Yemchuk: УYY, Tris és Anyada, az Egy emlék rejtélye című projektből, Kijev, 2019
Yelena Yemchuk: УYY, Katona, Katonai Akadémia Odessza, 2015
Yelena Yemchuk: УYY, A hajón, Odessza, 2016 Yelena Yemchuk jóvoltából
Yelena Yemchuk: УYY, Fiú medvével, Nyugat-Ukrajna 2019
Yelena Yemchuk: УYY, #7 a „Gven grófnő sok életéből”
No items found.

Értesüljön a legfrissebb hírekről!
Iratkozzon fel hírlevelünkre!

No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
Mai Manó, a fotográfus
Az épület első gazdája, Mai Manó, császári és királyi udvari fényképész
Kincses Károly: A Mai Manó Ház