Benkő Imre: Szürke fények. Budapest, 1970–1999

Az 1943-ban, Kispesten született Benkő Imre 2023-ban már több mint hatvan éve örökíti meg fekete-fehér fotóesszéiben Budapestet. Szubjektív dokumentarista, aki a hangos és hangzatos események és a „döntő pillanatok” helyett elsősorban az élet hétköznapi, megszokott menetére koncentrál. Ebben a látszólagosan a szürke árnyalataiból kirajzolódó közegben fürkészi Benkő az embert és rögzíti a mindennapoknak az elillanó magasztosságtól megfosztott egyszerű folyamatát.

„Akiről itt következőkben szó lesz, nem mérnök. Nem is volt az soha. Mégis felépített egy várost – képekből. S ez az ő városa, az ő Budapestje.

Mindenkinek megvan a maga Budapestje. Aki itt él, annak éppúgy, mint aki dolgozni jár ide, vagy csupán vendég, netán menekült és bujkál. Mind őriz valamit: arcokat, hangokat, illatokat, ízeket, de leginkább mégiscsak képeket.

Millió és millió képet tárol emlékezetünk, nehéz volna megmondani, kié hitelesebb. A darukezelő fentről, a koldus térdmagasságból ismeri a várost. A hajósok mindig a víz felől látják, az utcalányok meg a járdáról, ahonnan felszedik őket. Ahány nézőpont, annyi igazság. Ám van egy, akinek képei mindünkétől különbözik. A fotográfus az. Ő a kor egyik legfontosabb diagnosztája. Rögzíti a tényeket, s ezt néha olyan erővel teszi, hogy képtelenek vagyunk szabadulni hatása alól. Befolyásolja látásunkat. Az ő utcáin és terein járunk, anélkül, hogy tudnánk. Párizs más város volna, ha Atget és Brassaï nem készítik el róla képeiket. Megkockáztatom, hogy fakóbb, kevesebb. S ez New Yorkra, Berlinre, Rómára vagy Prágára ugyanúgy igaz. E helyeken a fotográfusok döntően hozzájárultak a városról kialakult képhez, hangulathoz, s szinte mellékes, hogy azóta ez teljesen átalakult. Az ott élők emlékezetében a párizsi éjszaka, ahogy Brassaï látta, nem múlik el sosem. A fotográfusnak sikerült, ami az írók közül is csak alig néhánynak: mítoszt teremtett egy városnak.” – olvashatjuk Végh Alpár Sándor gondolatait a fotóalbum előszavában.


Kiadó: 9s Műhely, 2015
Oldalszám: 131 oldal
Kötés: puhatáblás
ISBN: 9630392828
Nyelv: magyar, angol
Ár: 4.800,- Ft


Elfogyott

A honlapon szereplő könyvárak tájékoztató jellegűek, az aktuális árakról és készletről az alábbi elérhetőségeken érdeklődhet:

Mai Manó Könyvesbolt
1065 Budapest, Nagymező utca 20.
Telefon: 0630 505 0622
E-mail: bookshop@maimano.hu

A galéria megtekintéséhez lapozzon!
No items found.

Értesüljön a legfrissebb hírekről!
Iratkozzon fel hírlevelünkre!

No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
Mai Manó, a fotográfus
Az épület első gazdája, Mai Manó, császári és királyi udvari fényképész
Kincses Károly: A Mai Manó Ház