Brassaï in America, 1957

Ez a kiadás több mint 150, korábban publikálatlan fekete-fehér és színes fotót tartalmaz, amelyeket a legendás fotóművész az Egyesült Államokban készített. A személyes és szakmai kapcsolatok ellenére – Henry Miller, aki a Harper’s Bazaarnak dolgozott és Edward Steichen, aki számos MOMA kiállításon bemutatta munkáit – Brassaï 1957-ig tartózkodott attól, hogy az Egyesült Államokba utazzon. Ekkor a Holiday magazin egy nagylelkű ajánlattal kereste meg a fotográfust, amit Brassaï elfogadott, és a neki biztosított művészi szabadsággal kezdett bele az USA keleti partján a fényképezésbe. 

Ennek az útnak az első szimbolikus képétől – melyen a Szabadság-szobor szerepel – Brassaï Amerika bűvöletébe került. A fotográfust azonnal megragadta New York új perspektívája, a felhőkarcolók és a tömeg ritmikus ide-oda mozgása. A Párizsban készült statikus fényképeivel ellentétben, ahol prostituáltak pózolását, szeretők ölelését vagy éppen alvó embereket ábrázolt, itt olyan képeket rögzített, melyeken játszó gyerekeket, divatos nőket vagy a város sajátos építészetén átszűrődő fény hatásait láthatjuk. Louisianában inkább a színekben gyönyörködött, a napozók bőrében, a báli ruhák pasztellszíneiben vagy a vidámparki látványosságok élénk neonjaiban, míg New Orleansban a zenei bárok, az éjszakai élet, a nők és az egzotikus növényzet kerítette hatalmába. Ezek a képei az 1930-as évek Párizsának jeleneteit idézik fel.

Az 1950-es évek Amerikáját bemutató albuma példátlan hozzáférést kínál az olvasónak, megmutatva a korábban publikálatlan színes fotóit is.

  

Kiadó: Flammarion, 2011
Kötés: keménytáblás
Oldalszám: 168 oldal
Nyelv: angol
ISBN: 9782080200846
Ár: 16.900,- Ft.

A honlapon szereplő könyvárak tájékoztató jellegűek, az aktuális árakról és készletről az alábbi elérhetőségeken érdeklődhet:

Mai Manó Könyvesbolt
1065 Budapest, Nagymező utca 20.
Telefon: 0630 505 0622
E-mail: bookshop@maimano.hu


A galéria megtekintéséhez lapozzon!
Fotó: Kiss Imre
Fotó: Kiss Imre
Fotó: Kiss Imre
Fotó: Kiss Imre
Fotó: Kiss Imre
No items found.

Értesüljön a legfrissebb hírekről!
Iratkozzon fel hírlevelünkre!

No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
Mai Manó, a fotográfus
Az épület első gazdája, Mai Manó, császári és királyi udvari fényképész
Kincses Károly: A Mai Manó Ház