Katharina Roters: Utopia & Collapse
Rethinking Metsamor – The Armenian Atomic City
Fotó: Kiss Imre

Az 1969-ben Örményországban (akkor az Örmény Szovjet Szocialista Köztársaság) épült Mecamor a közeli atomerő alkalmazottjainak települése volt, aminek 1976 és 1980 között kellett volna felépülnie. Az erőmű azonban soha nem készült el az alkotók elképzelése szerint, mivel a létesítményt egy földrengés miatt 1988-ban leállították, majd a Szovjetunió összeomlása az építkezés teljesen leállásához vezetett 1989-ben. A technológiailag fejlett nemzet álmának szimbóluma, Mecamor befejezetlen maradt és pusztulásnak indult, amelyen nem változtatott az erőmű újbóli üzembe helyezése se 1995-ben.

Az Utopia & Collapse című fotóalbum Mecamor emelkedését és bukását dokumentálja. A könyv összefoglalja a hely történetét es Katharina Roters fényképészeti kutatását Jorg H. Gleiter, Ievgeniia Gubkina, Misak Khostikyan, Hamlet Melkumyan, Sarhat Petrosyan, Katharina Roters és Szolnoki József esszéivel. A vitatott témák között szerepel Örményország kulturális és építészeti története, a szovjet atomdokumentumok és atomvárosok tipológiája és a modern romok jelensége.

Habár az erőmű dolgozói manapság egy részben megépített, bukott utópiában élnek, Mecamor példaként szolgál az 1960-as és 1970-es évek szovjet modernizmusának rendkívül ötletes örmény megoldására, ami mindenki számára izgalmas történet, akit érdekel a szovjet korszak.


Kiadó: Park Books
Kötés: keménytáblás
Oldalszám: 236 oldal
Nyelv: angol
ISBN: 9783038600947
Ár: 13.900, -Ft.

A honlapon szereplő könyvárak tájékoztató jellegűek, az aktuális árakról és készletről az alábbi elérhetőségeken érdeklődhet:

Mai Manó Könyvesbolt
1065 Budapest, Nagymező utca 20.
Telefon: 0630 505 0622
E-mail: bookshop@maimano.hu

A galéria megtekintéséhez lapozzon!
Fotó: Kiss Imre
Fotó: Kiss Imre
Fotó: Kiss Imre
Fotó: Kiss Imre
Fotó: Kiss Imre
No items found.

Értesüljön a legfrissebb hírekről!
Iratkozzon fel hírlevelünkre!

No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
Mai Manó, a fotográfus
Az épület első gazdája, Mai Manó, császári és királyi udvari fényképész
Kincses Károly: A Mai Manó Ház