Robert Doisneau: From Craft to Art

Robert Doisneau Franciaország egyik legnépszerűbb és legtermékenyebb riportfotósa volt. A francia ellenállás tagjaként (katonaként és fotósként egyaránt) a tehetségét útlevelek és igazolványok hamisítására használta, valamint Párizs megszállását és felszabadítását is fényképezte. Doisneau rendelkezett azzal a képességgel, hogy a fényképezőgépén keresztül visszatükrözze a tiszta pillanatokat és a spontaneitást.

A háború után szabadúszóként dolgozott a Life és a Vogue magazinnál, és remek portrékat készített olyan művészekről, mint például Giacometti, Cocteau és Picasso. De a portréi mellett Doisneau mindenki számára felismerhetően értelmezte a város varázsát is: egy fiatal pár csókja a forgalmas kereszteződésben, egy csendőr az anyával beszélget, miközben a gyereke a folyópart egyik padján tipeg, a melankólikusan elhagyatott körhinta az esőben, valamint a párizsi élet díszvendégeinek színes forgataga a kávézókban, buszmegállókban és a Szajna partján.

Sehol máshol nem idézhető fel Párizs romantikája úgy, mint Robert Doisneau fotóinál, akit a vizuális anekdota gyengéd költőjeként is emlegetnek.

A Cartier-Bresson Alapítvány From Craft to Art (A mesterségtől a művészetig) című kiállítása a Doisneau életművéből származó száz fotó kíséretében mutatta meg, hogy a francia fotográfus milyen ragyogó melankóliával örökítette meg az elkapott pillanatokat. Ez a könyv e kiemelkedő életmű előtt tiszteleg.

  

Kiadó: Steidl, 2010
Kötés: keménytáblás
Oldalszám: 160 oldal
Nyelv: angol
ISBN: 9783869300252
Ár: 13.900,- Ft.

A honlapon szereplő könyvárak tájékoztató jellegűek, az aktuális árakról és készletről az alábbi elérhetőségeken érdeklődhet:

Mai Manó Könyvesbolt
1065 Budapest, Nagymező utca 20.
Telefon: 0630 505 0622

E-mail: bookshop@maimano.hu

A galéria megtekintéséhez lapozzon!
Fotó: Kiss Imre
Fotó: Kiss Imre
Fotó: Kiss Imre
Fotó: Kiss Imre
No items found.

Értesüljön a legfrissebb hírekről!
Iratkozzon fel hírlevelünkre!

No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
Mai Manó, a fotográfus
Az épület első gazdája, Mai Manó, császári és királyi udvari fényképész
Kincses Károly: A Mai Manó Ház