Ruth Orkin: A Photo Spirit

Az utcai fényképezés kiemelkedő alakja Ruth Orkin, akinek századik születésnapja alkalmából jelent meg ez a könyve. Képeinek egyik különlegességét az az érzet adja, hogy mintha a mozivásznon látnánk, amit megörökített. A filmszerűség miatt, mely Orkin korai filmes munkáival is magyarázható, olyan élménnyé válik a könyv lapozgatása, mintha egyik oldalról a másikra a legjobb mozik snittjeiből kapnánk ízelítőt. Ugyanakkor remek esztétikai kivitelükön túl az Orkin-fotográfiák a narratívakonstruálás terén is hordozzák azt a sajátos keretezési módot, mely kiterjeszti a látványt időben, mintha az előzménnyel bírna és folytatódna.

A könyvben szereplő hírességekről készült képek a szépen komponált lesifotók benyomását keltik, így találkozhatunk egy-egy őszinte pillanatban a nevető Einsteinnel, a rendező Hitchcockkal, Tennessee Williamsszel vagy Robert Capával egy párizsi kávézó teraszán.

Száztizennyolc monokróm fotográfia és húsz színes felvétel alkotja a könyv anyagát. Míg fotográfusoknak, különösen az utcai fényképezés iránt érdeklődőknek ez egy feltétlen ajánlott kötet, a laikusoknak is igazi fotókönyv élményt nyújt. Igaz ugyan, hogy a kanonizációs folyamat, a fotótörténeti emlékezet hajlamos úgy működni, hogy csak azokat a leghíresebb Orkin-képeket őrizze meg, melyek mára már emblematikussá váltak, de ha valahol, akkor a kiállításunkon és ebben a kiadványban is szembesülhetnek a látogatók azzal, hogy mennyivel több kincset rejt az Orkin-életmű, és ezek mementója haza is vihető egy szép, keménytáblák közé szerkesztett kiadványban, melyben körültekintő kísérőszövegek is segítik a tájékozódást.


Kiadó: Hatje Cantz, 2021
Oldalszám: 240 oldal
Kötés: keménytáblás
ISBN: 9783775750950
Nyelv: angol
Ár: 17.900,- Ft

A honlapon szereplő könyvárak tájékoztató jellegűek, az aktuális árakról és készletről az alábbi elérhetőségeken érdeklődhet:

Mai Manó Könyvesbolt
1065 Budapest, Nagymező utca 20.
Telefon: 0630 505 0622
E-mail: bookshop@maimano.hu

A galéria megtekintéséhez lapozzon!
No items found.

Értesüljön a legfrissebb hírekről!
Iratkozzon fel hírlevelünkre!

No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
Mai Manó, a fotográfus
Az épület első gazdája, Mai Manó, császári és királyi udvari fényképész
Kincses Károly: A Mai Manó Ház