Széman Richárd: Mert az idő könyörtelen jonatán

Képhaikuk és szóvíziók

Részletek a kötet előszavából és a kötet végén található idézetekből

Ez a könyv ajándék.

Tavaly lettem hatvan éves, kollégáim és munkaadóim úgy döntöttek, születésnapomra lehetőséget adnak egy saját fotóalbum kiadására. Hálásan köszönöm, és amit tudok nyújtani cserébe az a következő négy tételes képes capriccio, haikukkal (meghatározott szótagszámú -5-7-5 – tömör japán versforma) és egy záróverssel. Capriccio, mert játékos formában próbálok gondolkodni a világról, ami körülvesz, és mert a zene szeretete, ritmusa gyermekkorom óta bennem lüktet, csak a hangok képekké alakultak, apró pixelekből és betűkből álló képekké…

A négy tétel:

Jelek
Haszontalan Univerzum
Időmozaik (Bolygómesék Italo Calvinónak, avagy: Szindbád űrbéli bolyongásai)
Dokumitológia

A képeim kavicsok egy tengerparton kacsázó gyermek kezében.

Capriccio. Az én Capriccióm, árnyak, fények, színek, betűk végtelenül szubjektív, csapongó kavalkádja. Egy kíváncsi ember egy ponton átvetített, feje tetejére állt világa.

Képei teli vannak varázslattal: azzal, ami mostanság annyira hiányzik mindannyiunknak. Nem kell kész válasz mindenre. Álmodozni, csodában hinni mindig is az ember áhított vágya volt és lesz. Visszatérő motívumai egységes történetté teszik a képsort, mintha rímek lennének. Az égitestek – Föld, Hold, Nap -, az árnyék, a maszk, a képek közepén megjelenő titokzatos fény, a kezek és a mindennek keretet adó régi ezüstkiválás a fotók szélein – mind-mind a történetmesélés kellékei.” Sárkány égi tavon kiállítás, Kiscsatári Marianna megnyitóbeszéde, Pestújhely, 2014. május 5.

„Széman Richárd fotográfus képeit az érti meg igazán, aki elfogadja az alapvetést, amely szerint a személyes történelem nem nagy horderejű események melléktermékeként értelmezhető, hanem apró, hétköznapi emlékek és a lélek finom mozgásainak érzékeny szöveteként. Széman képei digitálisan újrafogalmazott emléktörmelékek, szürreáliák, ahol színes és erősen roncsolt álomvilágban jelenik meg a fotográfus múltja, megannyi talált tárgya, öreg fotója, korábban exponált portréja, úti mozaikja és az utcaszínházasok, vándorkomédiások világa, amelyről évtizedek óta készít felvételeket. Hagyományos analóg technikát kever a digitálissal. Teret, időt, foltot, karcot mos egybe, színez álomszerűvé.” Trencsényi Zoltán: A könyörtelen Jonatán, Népszabadság, 2013. augusztus 26.

A kötetben megtalálható néhány kép a szerző 2009. decemberi és 2018. márciusi, a Mai Manó Könyvesboltban rendezett kiállításaiból.

Kiadó: Kertvárosi Helytörténeti és Emlékezet Központ, 2019
Kötés: keménytáblás
Oldalszám: 86 oldal
Nyelv: magyar
ISBN: 9786155796043
Ár: 2.500,- Ft.

A honlapon szereplő könyvárak tájékoztató jellegűek, az aktuális árakról és készletről az alábbi elérhetőségeken érdeklődhet:

Mai Manó Könyvesbolt
1065 Budapest, Nagymező utca 20.
Telefon: 0630 505 0622
E-mail: bookshop@maimano.hu

A galéria megtekintéséhez lapozzon!
Fotó: Széman Richárd
Fotó: Széman Richárd
Fotó: Széman Richárd
Fotó: Széman Richárd
Fotó: Széman Richárd
No items found.

Értesüljön a legfrissebb hírekről!
Iratkozzon fel hírlevelünkre!

No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
Mai Manó, a fotográfus
Az épület első gazdája, Mai Manó, császári és királyi udvari fényképész
Kincses Károly: A Mai Manó Ház