2023.09.13. 18.00 - Könyvbemutató és dedikálás: Stanko Abadžić: Budapest - Vázlatok a város portréjához

A nagyvárosok múltjának és jelenének metszéspontjait fáradhatatlanul kereső Stanko Abadžić újabb városportré-vázlatokkal jelentkezik: ezúttal Budapestről, amely egykor egy birodalom központja volt évszázadokon át, és amely a 20. században hosszú történelmének legzűrzavarosabb évtizedeit élte át. Abadžić a ma sokszínű és modern világváros pompás épületei között kutat a mindennapi élet töredékei után, merevíti ki a létezés képkockáit, tapintja ki a város pulzusát; hallgatózik, megfigyel és rögzít.

Legújabb könyve, a Budapest – Sketches for a Portrait of the City (Budapest - Vázlatok a város portréjához) száz fekete-fehér fotót tartalmaz, az előszót pedig a neves magyar költő és író, Kukorelly Endre írta.

A bemutató helyszíne Mai Manó Ház – Napfényműterem
A bemutatón részt vesznek:
Kukorelly Endre író, költő
Baki Péter a Magyar Fotográfusok Háza ügyvezető igazgatója
Stanko Abadžić fotográfus
Kovács-Solymosy Zsuzsanna a Pillangó Könyvesbolt képviselője

A program nyelve magyar, a könyvbemutatón való részvétel ingyenes.

A Budapest – Vázlatok a város portréjához a bemutató napjától megvásárolható a Mai Manó Könyvesboltban.

Stanko Abadžić fotóművész 1952-ben született Vukováron. Első csoportos és egyéni kiállításait  a Borovo Klubban rendezte, egyetemi tanulmányait követően, a Vjesnik napilap tudósítójaként készített fotóriportokat Tunéziában, Máltán és Törökországban. Szabadúszó fotográfusként 1995 és 2002 között Csehországban, Prágában élt, ahol számos csoportos és egyéni kiállításon vett részt, többek között a híres fotóművészről Josef Sudekről elnevezett galériában. Ekkor jelent meg Prágában a horvát nagykövetség támogatásával első monográfiája: U ogledalu života (Az élet tükrében).

Abadžić 2002 végén tért vissza Horvátországba, egyúttal a horvát fotóművészeti életbe a Mimara Múzeumban rendezett In absentia önálló tárlattal és az azonos című monográfiával.

A Cité International des Arts meghívására 2010-ben két hónapig Párizsban dolgozott. Még ugyanabban az évben kiállítása nyílt a zágrábi Gliptoteka Múzeumban Pariz – Skice za portret grada (Párizs: Vázlatok egy városportéhoz) címmel. Önálló kiállítása volt Európa 16 országában, munkáit bemutatták Argentínában, Japánban és az USA-ban is. Több mint tizenöt könyve jelent meg, amelyeknek jelentős részét a városoknak szentelte (Párizs, Zágráb, Prága, Isztambul, Odessza).

Számos hazai, európai és amerikai fotógyűjtemény őrzi alkotásait.

Abadžić tagja a Horvát Képzőművészek Szövetségének, a Horvát Szabadfoglalkozású Művészek Közösségének, valamint a Zagreb Foto Klubnak. A fotóművész Zágrábban él.

A galéria megtekintéséhez lapozzon!
No items found.

Értesüljön a legfrissebb hírekről!
Iratkozzon fel hírlevelünkre!

No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
Mai Manó, a fotográfus
Az épület első gazdája, Mai Manó, császári és királyi udvari fényképész
Kincses Károly: A Mai Manó Ház