Kurátori tárlatvezetés Farkas Zsuzsával

2020. augusztus 27. 17.00

A tárlatvezetésre a regisztráció lezárult, minden hely elkelt.

Most először láthatja a nagyközönség Magyarországon kiállítva egy mára elfeledett, magyar arisztokrata fiatalember eredeti fényképeit. Rosti Pál 1830. november 29-én született Pesten, sajnos igen rövid élet jutott neki, hiszen 44 éves korában 1874. december 7-én Dunapentelén meghalt. Müncheni egyetemi tanulmányai után 1854-ben indult felfedező útjára a földrajzi ismeretek kibővítése, pontosítása érdekében. Ennek az eszmének a kimunkálását erősen befolyásolta Alexander von Humboldt könyveinek alapos ismerete.

Rosti Pálnak minden fényképe, összes hibájával együtt lélegzetelállító élmény. Csodálatosan komponált alkotások, értéküket növeli a számos kis hiba, torzulás, amelyeket a legkorábbi tájfelvételek őriztek meg. Nincs felhő, mert az még nem volt lefényképezhető, a víz tükre egynemű masszának látszódik, az alakok bemozdulnak, elmosódnak, a mozgó járművek duplán látszanak. Az árnyékok és vetüléseik grafikai élményeket hordoznak.

A Rosti Pál: Úti emlékezetek Amerikából című kiállításon Farkas Zsuzsa, a kiállítás kurátora vezeti végig a látogatókat. Farkas Zsuzsa művészettörténész a Szépművészeti Múzeum - Magyar Nemzeti Galéria Adattárának fotótörténésze. Fő kutatási területe a 19. századi festő-fényképészek élettörténetének és képeik értelmezésének feltérképezése.

Regisztrálni a programra a maimano@maimano.hu e-mail címen lehet, a tárgy rovatba kérjük beírni: Tárlatvezetés – augusztus 27. A tárlatvezetésen a látogatók a kiállításra szóló belépőjeggyel vehetnek részt és megtekinthetik a Mai Manó Ház másik aktuális kiállítását, az Egyiptom Flaubert idejében - Korai utazók fényképei, 1839–1860 című tárlatot is. A megszokott kedvezmények ezúttal is érvényesek.

A kiállítás látogatása az ismert járványügyi szabályok betartása mellett zajlik, gyakori fertőtlenítéssel és szellőztetéssel és a 1,5 méteres távolság betartásával, kötelező maszkviseléssel teremtünk biztonságos környezetet a látogatóink számára.

A galéria megtekintéséhez lapozzon!
No items found.

Értesüljön a legfrissebb hírekről!
Iratkozzon fel hírlevelünkre!

No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
Mai Manó, a fotográfus
Az épület első gazdája, Mai Manó, császári és királyi udvari fényképész
Kincses Károly: A Mai Manó Ház