MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJA A MAI MANÓ HÁZBAN!

Szívesen támogatod a Mai Manó Házat? Váltsd meg a Mai Manó Házban a Múzeumok Éjszakája karszalagodat, és kezdd nálunk a múzeumlátogatást! A karszalagok elővételben megvásárolhatók a Mai Manó Ház pénztárában, melyek már a vásárlás napján érvényesek a kiállítótereinkbe, ahol Erik Kessels több élete című kiállításunkat tekintheted meg!

10.00 - 11.30
Jóga + Mai Manó Ház

Kezdd a Múzeumok Éjszakáját jógával, hogy éjfélig bírd a tempót! Az ászanasorokat Spala Korinna vezeti a Mai Manó Ház századfordulós fényképészműtermében, a Napfényműteremben. Az óra után irány a kiállítótér, ahol a holland képzőművész, Erik Kessels kiállítását tekintheted meg. A korlátozott férőszám miatt érdemes időben jelentkezni: maimano@maimano.hu, tárgy: jóga. Kérjük, hogy saját matracot hozz magaddal!

Fotó: Nyúl Zsuzsanna

HÁZVEZETÉSEK

13.00, 14.00, 16.00 és 20.00 órakor A HOSSZÚLÉPÉS CSAPATÁVAL

Ismerd meg az idén 125 éves Mai Manó Ház történetét, fedezd fel Budapest leghíresebb fényképész-műteremházát a Hosszúlépés csapatával! A látogatókat egészen a padlástérig vezetjük, az egykori kontaktoló szobák titokzatos világába, ahonnan még a VI. kerület háztetőit is megpillanthatjuk. A programot korábbi látogatóinknak is ajánljuk. A túra során a szemfüles látogatók Mai Manós ajándékokkal gazdagodhatnak.

Regisztráció a túrákra: maimano@maimano.hu Tárgy: házvezetés + a túra időpontjának megjelölése (pl. 14.00)


18.00 - 18.45
Házvezetés Török András a Mai Manó Ház alapító igazgatójával, helytörténésszel

Ismerd meg az idén 125 éves Mai Manó Ház történetét, fedezd fel Budapest leghíresebb fényképész műteremházát a Mai Manó Ház munkatársaival! A látogatókat ezúttal Török András, a Mai Manó Ház alapító igazgatója vezeti egészen a padlástérig, az egykori kontaktoló szobák titokzatos világába.  A programot korábbi látogatóinknak is ajánljuk. A túra során a szemfüles látogatók Mai Manós ajándékokkal gazdagodhatnak.

Regisztráció a túrákra: maimano@maimano.hu Tárgy: házvezetés, 18.00

TÁRLATVEZETÉSEK AZ ERIK KESSELS TÖBB ÉLETE CÍMŰ KIÁLLÍTÁSON

A holland művész, formatervező, kurátor Erik Kessels nevét érdemes a magyar közönségnek is megjegyezni. Pályája húsz éve alatt az úgynevezett „talált fotográfia” műfajának egyik legfőbb, megkerülhetetlen hivatkozási pontjává nőtte ki magát, a Time Magazine vizuális varázslónak nevezte. Új fényképek készítése helyett legtöbb projektjéhez már meglévő fotográfiákat hasznosít újra, szenvedélyesen gyűjti a humoros, furcsa, meghökkentő fotósorozatokat, s ezeket rendezi kiállítóterekbe, könyvekbe, kiadványokba.

17.00 - 17.45
Tárlatvezetés Gerhes Gábor képzőművész, egyetemi oktatóval

Gerhes Gábor
Munkácsy Mihály-díjas képzőművész, egyetemi oktató, az MTA–Széchenyi Akadémia rendes tagja. Munkáit rendszeresen állítja ki a legfontosabb hazai és külföldi galériák meghívására. Alkotásait külföldön többek között a svájci H. Ringier gyűjtemény és a Kunsthaus Glarus, a németországi Stifftung DZ Bank, valamint minden fontos magyar köz- és magángyűjteményben őrzik. Utóbbi években készült művei a transzkulturális jelenségeket és a különböző hatalmi gyakorlatokat kutatják, azon belül a konstrukció, rekonstrukció, valamint a reprezentáció gyakorlatával foglalkoznak.

19.00 - 19.45
Tárlatvezetés Pettendi Szabó Péter képzőművésszel, egyetemi oktatóval

Pettendi Szabó Péter
A Budapesti Metropolitan Egyetem Fotográfia szakán tanít 2012 óta. A Magyar Képzőművészeti Egyetem doktoranduszaként a fotóarchívumok kortárs művészetben történő újraértelmezésének lehetőségeit, illetve a dokumentarista ábrázolás új formáit kutatja. 2001-től rendszeresen kiállít (Tiszai emberek, Háttér-Járt-e már Budapesten?, Zweitakt Berlin 1989-2009)

21.00 – 21.45
Kurátori tárlatvezetés Claudia Küssellel

Claudia Küssel
Művészettörténész (Leiden University), a Mai Manó Ház kurátora. 2017 előtt Hollandiában élt és dolgozott, többek között mint a Foam kurátora (2012 – 2015). Több egyéni (Richard Mosse, Noémie Goudal, Puklus Péter, Sara Cwynar) és csoportos kiállítás kurátora (Under Construction, New Positions in American Photography, Sputnik Photos – The Geometry of Imagination). Fő kutatási területei a kortárs fotográfia és a photobook.

ESTI KONCERT

22.00 – 23.00
Musica Moralia koncert a Napfényműteremben

Musica Moralia (Meggyesházi Éda) különleges hangulatú, experimentális poszt-folk világú énekesnő, zenész. Saját megfogalmazása szerint csendes zajt játszik – egyszer cimbalommal, máskor zongorával. Több mint tíz éve van jelen a zenei színtéren Magyarországon, Németországban, Hollandiában. 2012-es első megjelenését, a nagyrészt csellón és elektromos orgonán íródott Tooth and Teeth EP-t 2016-ban követte debütáló nagylemeze Hell is Coming Home címmel, intim, rendkívül személyes, cimbalmon, zongorán, orgonán előadott dalokkal. 2016 óta a Klinik Label művésze.

Fotó: Kósa Péter

A Mai Manó Könyvesboltban a Múzeumok Éjszakája alatt a készlet erejéig 125 forintért lehet megvásárolni a Mai Manó Ház egyes kiadványait (fotóalbumok, kiállítási katalógusok).

A galéria megtekintéséhez lapozzon!
Szinte minden képen #13 – A képkészítés történetének leggyakoribb hibája: az óriás ujj támadása. 2014 © Erik Kessels
Szinte minden képen #11 – Egy évtizedeken átívelő rögeszme: Fred kizárólag ruhástul a vízben pózolva fotózza Valerie-t. 2012 © Erik Kessels
Szinte minden képen #10 – A montreali Au Lutin Qui Bouffe étterem malacokat cumiztató vendégeiről készült képek. 2011 © Erik Kessels
Szinte minden képen #7 – Egy holland nő, Ria van Dijk története egy vásári céllövölde szemszögéből. 2008 © Erik Kessels
Szinte minden képen #1 – Egy asszonyról a férje által 12 éven át készített portrék. 2002 © Erik Kessels
No items found.

Értesüljön a legfrissebb hírekről!
Iratkozzon fel hírlevelünkre!

No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
Mai Manó, a fotográfus
Az épület első gazdája, Mai Manó, császári és királyi udvari fényképész
Kincses Károly: A Mai Manó Ház