Nita Vera: Spatial Practices

Kötelékeink lazulnak, s mi csak vágyakozunk… Manapság elvárás, hogy „tökéletesnek” mutatkozzunk. Tökéletes munka, tökéletes test, tökéletes párkapcsolat és persze tökéletes élet. Ahhoz, hogy megtaláljuk a tökéletes párkapcsolatot, sok emberrel kell próbálkoznunk, ám végül egyikük sem felel meg az elvárásainknak. Egyre csak hajszoljuk a szerelem képzetét, de valójában sohasem esünk szerelembe.
Történeteim főszereplőjének szanaszét szóródik a figyelme – okostelefonján pötyög, egyik üzenetről a másikra ugrál, szexcsetel, megszállottan osztja a fotókat, hogy saját létét bizonyítsa, és amikor úgy tetszik neki, a neten vadászik randipartnert. Minden sebesen tovasuhan: bármikor fájdalommentesen törölhet egy randit, hogy gyorsan átnyergeljen egy másikra. Kötelékek nélküli ember ő, nincsenek szilárd, tartós kapcsolatai. Semmi sem garantáltan időtálló. Ráadásul a kötelékeknek lazáknak kell maradniuk, hogy bármikor gyorsan és könnyedén feloldhatóak legyenek. A kapcsolat minőségének helyébe a mennyiség lép.
Minden ideiglenesnek tűnik és félünk elköteleződni. Minél kevesebbet fektetünk másokba, annál könnyebb függetlennek maradni. Fél lábbal mindig kint vagyunk, egyik szemünk mindig nyitva, és mindig tartunk két lépés távolságot. Amikor túl közel kerülünk, és félő, hogy valódivá válik a dolog, elszaladunk, elbújunk, eltűnünk. Mindig akad másik.
Ez a játék egy nagyszabású színházi előadáshoz hasonlít. Érzelmileg elérhetetlennek mutatkozunk. Szenvtelennek mutatkozunk. Érzelemmentesnek mutatkozunk. Azt szeretnénk, hogy valakinek szüksége legyen ránk, de közben nem akarjuk, hogy szükségünk legyen valakire. Mintha saját életünk pillanatnyi színpadán puszta szereplőkként léteznénk. Eljátsszuk a rejtőzködés és a másiknak való megmutatkozás között váltakozó szerepünket. Elmosódik a határ valódi és hamis között. A gyors szerelmet keressük? A könnyűt? A fogyaszthatót?
A szerelem a fogyasztás tárgyává vált. Zygmunt Bauman szociológus szerint „fogjuk, használjuk, majd eldobjuk és másikra cseréljük. Fogyasztjuk. Fogyasztjuk a szerelmet.”

Kiadó: magánkiadás, Amszterdam, 2016.
Oldalszám: 124 oldal
Kötés: puhatáblás
Nyelv: angol
Ár: 11.900,- Ft.

A honlapon szereplő könyvárak tájékoztató jellegűek, az aktuális árakról és készletről az alábbi elérhetőségeken érdeklődhet:

Mai Manó Könyvesbolt
1065 Budapest, Nagymező utca 20.
Telefon: 0630 505 0622
E-mail: bookshop@maimano.hu

A galéria megtekintéséhez lapozzon!
No items found.

Értesüljön a legfrissebb hírekről!
Iratkozzon fel hírlevelünkre!

No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
Mai Manó, a fotográfus
Az épület első gazdája, Mai Manó, császári és királyi udvari fényképész
Kincses Károly: A Mai Manó Ház