2022.04.21. 18:00 Petrányi Zsolt tárlatvezetése Nicholas Nixon: A Brown nővérek című kiállításon

Nicholas Nixon Brown nővérekről szóló képsorozata egyedülálló vállalkozás a fotográfia történetében. A képlet egyszerű, a nővérek évente újbóli lefényképezése, de a munka az idő múlásával válik egyre különlegesebbé. Ahogy a négy lány, úgy a fényképész „életideje” is telik, így bár a képek tárgya ugyanaz, de a jelentése mégis más színezetet kap.

A tárlatvezetés arra vállalkozik, hogy a képek kapcsán a fényképészetről tegyen fel alapvető kérdéseket. Kinek készül? Ki nézi? Mit kell rajta látnunk?  Ezek az alapvető dilemmák egy „szokványos” fényképkiállítás esetében könnyen megválaszolhatók, de ebben az esetben a képkészítés esszenciáját kerülgetik. A Brown nővérek fotósorozat a kitartó fotográfiai projektgondolkodás egy olyan példája, aminek készítése is szisztematikus: a beállítás, a helyszín, a fekete-fehér tónusok is egy láncolattá fűzik a képeket, amelyeken az emberi idő múlása áll az ábrázolás középpontjában. De épp a látszólagos egyformaságuk az, ami miatt a vezetésen sok más, fotográfiát érintő kérdést is érinthetünk.

Regisztrálni a programra a maimano@maimano.hu e-mail címen lehet, a tárgy rovatba kérjük beírni: Tárlatvezetés – április 21.

A tárlatvezetésen a regisztrált látogatók a kiállításra szóló, aznap váltott kedvezményes vagy teljes árú (diák, nyugdíjas vagy felnőtt) belépőjeggyel vehetnek részt.

A galéria megtekintéséhez lapozzon!
No items found.

Értesüljön a legfrissebb hírekről!
Iratkozzon fel hírlevelünkre!

No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
Mai Manó, a fotográfus
Az épület első gazdája, Mai Manó, császári és királyi udvari fényképész
Kincses Károly: A Mai Manó Ház