Szabó Dezső: Darkroom - könyvbemutató

2018. november 20. 18.00

Szabó Dezső Darkroom című kötete az elmúlt négy évben készült és kiállításokon korábban már bemutatott (Fekete-Fehér/Black and White. Vintage Galéria, 2015; Exposed. Vintage Galéria, 2016; és A fény határai/Limits of Light. Vintage Galéria, 2017) munkáiból megjelenített problémakört vizsgálja és viszi tovább. Műfaji értelemben mindegyik sorozat a kamera nélkül készült fotografikus kép (cameraless photography) kategóriájába tartozik, mind a négy a fényérzékeny anyag, a fekete-fehér fotópapír, mint információt rögzítő és hordozó felület tulajdonságainak a vizsgálatán alapszik.

A Mai Manó Ház Napfényműtermében egy kerekasztal-beszélgetés keretében kerül sor Szabó Dezső képzőművész utóbbi években készített munkáinak az értelmezésére, a beszélgetés résztvevői: Baki Péter (Magyar Fotográfiai Múzeum igazgatója) Horányi Attila (művészettörténész, esztéta, a MOME Elméleti Intézetének egyetemi docense), Pfisztner Gábor (esztéta, a Darkroom előszavának szerzője) és Szabó Dezső képzőművész. A beszélgetés moderátora: Horányi Attila.

„Az utóbbi évek munkái erősen különböznek a korábbi sorozatoktól, és nem csak abban, hogy a képek látványvilága teljesen átalakul, és a színeset felváltja a fekete-fehér analóg nyersanyag. A képek már elvesztik hagyományos fényképi megjelenésüket, és — leegyszerűsítve — a fény nyomaivá válnak. (…) Ami mégis megkülönbözteti Szabó Dezső szemléletmódját a korai elődökétől, az egyrészt, hogy nem a képrögzítés puszta lehetősége foglalkoztatja, de nem is az a felismerés, hogy hogyan lehet képet létrehozni a kamera nélkül. Az ő figyelme az eszköz és az anyagra irányul a maga tiszta formájában és a bennük rejlő lehetőségek kombinációira, amelyek végső soron megalapozzák azt, amit fényképnek nevezünk.” (Részlet Pfisztner Gábor írásából)

A könyvbemutató után, 19 órától Skála címmel Szabó Dezső legújabb munkáiból nyílik kiállítás a Vintage Galériában. A Darkroom című könyv a Magyar Fotográfiai Múzeum és a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum együttműködésében valósult meg. A könyv megvásárolható a bemutató napjától, 2018. november 20-tól a Mai Manó Ház Könyvesboltjában.

A programra való belépés ingyenes.

A galéria megtekintéséhez lapozzon!
No items found.

Értesüljön a legfrissebb hírekről!
Iratkozzon fel hírlevelünkre!

No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
Mai Manó, a fotográfus
Az épület első gazdája, Mai Manó, császári és királyi udvari fényképész
Kincses Károly: A Mai Manó Ház