Széman Richárd életrajz
Fotó: Mészáros Tibor: Széman Richárd

1958. Július 12.-én születtem Budapesten. 1966 óta élek a XVI. kerületben, Cinkotán, itt fejeztem be az általános iskolát, és a Szerb Antal gimnázium angol tagozatát.
1974 óta fényképezem, hosszú ideig autodidakta amatőrként, 1993-ban elvégeztem a Bálint György Újságíró Iskola fotoriporter szakát. A közben eltelt közel húsz évben, kitanultam a könyvesbolti eladói, a könyvesboltvezetői, az antikvárius szakmákat, ahol az ELTE tanáraitól három éven keresztül tanultunk többek közt könyv- művészet- kultúratörténetet, magyar és világirodalmat, könyvkereskedelmet. Éveken keresztül antikváriusként kerestem a kenyeremet. 1978-ban jelentkeztem a Színház és Filmművészeti Főiskola operatőr szakára, háromszáz jelentkező közül bejutottam az első húsz közé, de a felvett öt közé már nem. Öt évig dolgoztam a Magyar Televízióban segédoperatőrként.
1993-tól 2010-ig szabadúszó fotoriporterként kerestem a kenyerem. Párhuzamosan fényképeztem a 168 órának, a Hócipőnek, a Reform, az Elite, a Füstölgő, a Premier magazinoknak, és időnként napilapoknak is. Nyolc éven keresztül fotóztam reklámokat és kocsmafotókat a Maláta „sörirodalmi és korcsmakultúrális folyóiratnak”. Három éven keresztül voltam az ABN AMRO Bank belső terjesztésű hetilapjának a külső munkatársa. Két éven keresztül, a cég megszűnéséig fényképeztem a MIAB Hungary Kft. Épületrestaurációs munkáit. 1996-tól 2001-ig a Starface Színész és Modellügynökség külső munkatársa voltam, ekkor státuszt kaptam, és 2003 Júniusáig az ügynökség műtermét vezettem.
Huszonhárom éve vagyok a Nyírbátori Szárnyas Sárkány Nemzetközi Utcaszínházi Fesztivál hivatalos fotósa.
2010-től szerződéssel végzem a Kertvárosi Helytörténeti Gyűjtemény dokumentációs, kutató archiválási és publikációs munkáit. A gyűjteményben legfontosabb feladatomnak tartom a digitális archívum bővítését, átláthatóvá, kutathatóvá tételét, a kerület gazdag fénykép- sajtó- és iratanyagának megőrzését.
Több mint másfél évtizede fényképezem Cinkotát és környékét, a pusztuló, eltűnő épületeket, pillanatokat, érdekelnek a nagyváros és falu határvidékén, a peremen élő emberek hétköznapjai, kultúrájuk. Több éve fotografálom az épített felszínek változásait.
2001 óta fotóimmal rendszeresen illusztrálom a kerületi Kertvárosi Helytörténeti Füzetek könyvsorozatot. 2006-ban Lantos Antal helytörténésszel és Tóth Miklós főépítésszel közösen reprezentatív fotóalbumot jelentettünk meg Kerületünk épített világa címmel. A könyv 2012-ben új, bővített kiadást ért meg. 2007 óta én végzem a helytörténeti sorozat képszerkesztését.
Több éven keresztül a XVI. kerületi Fórumnak és a XVI. Kerületi Újságnak rendszeresen írtam és fényképeztem, szintén kulturális témájú cikkeket, és portrékat olyan helyi emberekről, akik alkotásaikkal, munkájukkal, vagy egyszerűen csak életminőségükkel másoknak is feldolgozható gondolatokat közöltek.
A Kertvárosi Helytörténeti Füzetek sorozatban az illusztrálás és képszerkesztés mellett én írtam a 16., 19. 22., 30., 32. 39. 42. és 46. köteteket, a 32-es kötetben a kerület épületbelsőit mutattam be saját fényképekkel. Az 5. 34. 35. 38. és 43. kötetnek társszerzője voltam. A 37, a helyi művészekről szóló kiállítási emlékkatalógus reprodukciós fotóit is én készítettem. A Harmincadik kötetben feldolgoztam a helyi fényképészműtermek adatait, képeit. Ennek folytatásaként 2015-ben jelent meg a helyi és országos képes sajtóban megjelent képriportok és a kerület egyéb fényképes ábrázolásának története, a Képes híradás Budapest pereméről, a sorozat 39. kötete. 2016-ban megjelent az Eleink tánca (szemelvények az elődtelepülések kultúrtörténetéből) című kötetem, amelyben megkezdtem a XVI. kerület elődtelepülései kultúrtörténetének a feldolgozását. Legendák, tárgyi emlékek, helytörténetíró elődök és jótékonysági mulatságok a könyv témája. Idén március 8-án jelenik meg a kötet folytatása, a Ceruza, toll és ecset, építészek, írók és képzőművészek életútját mutatom be. Az év második felére készül el a harmadik kötet, amiben a színészeket, műkedvelőket, zenészeket, táncosokat mutatom be.
Öt éve társ- szerkesztem, írom és fényképezem a XVI. Kerületi Újság Helytörténet rovatát.
1989 óta veszek részt egyéni és csoportos kiállításokon, itthon és külföldön egyaránt.
Munkám mellett fotónaplót vezetek utazásaimról, valamint készítem a Dokumitológia sorozattal elkezdett saját fotóuniverzum felépítését.
A Magyar Fotográfiai Múzeumban, a Magyar Fotográfusok Házában (Mai Manó Ház), valamint a Nemzeti Múzeum Fényképtárában is megtalálható néhány képem.
Tagja vagyok a Magyar Fotoriporterek Társaságának és a MÚOSZ Fotoriporterek Szakosztályának.

2018.
Széman Richárd

A galéria megtekintéséhez lapozzon!
No items found.

Értesüljön a legfrissebb hírekről!
Iratkozzon fel hírlevelünkre!

No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
Mai Manó, a fotográfus
Az épület első gazdája, Mai Manó, császári és királyi udvari fényképész
Kincses Károly: A Mai Manó Ház