Test és más semmi

Tárlatvezetés Hermann Veronikával

2019. december 12. 18.00

A Mai Manó Házban jelenleg látható Nobuyoshi Araki kiállítása a japán fotográfus munkásságának több állomására koncentrál, beleértve a női modellekről készült erotikus képeket is, melyek készültükkor és ma is ellentétes gondolatokat váltanak ki a közönségből és a szakmából. Amikor Nobuyoshi Araki életművét értelmezzük, ezen problémakör mellett sem lehet elmenni. Képein a szubjektum magánya mellett a test és az indusztriális környezet, valamint a nyugati és keleti testfogalmak közötti különbség, vagy akár ezek sztereotípiája is megjelenik.

Hermann Veronika tárlatvezetésén Nobuyoshi Araki életművéhez ezúttal genderkritikus szempontból közelítünk. Hogyan jelenik meg a meztelen test a képeken? Milyen reprezentációs és asszociációs láncokat hoznak létre Araki kompozíciói? Mit jelentenek a tárgyiasítás, az abjekció és a szkopofília fogalmai a művészetelméletben, és hogyan válnak fontossá a kiállított munkák értelmezésében? Egyeben mellett ezekre a kérdésekre is kitérünk majd a tárlatvezetésen.

Hermann Veronika irodalomtörténész, kultúrakutató, az ELTE BTK Média és Kommunikáció Tanszék adjunktusa. Kutatási területei az identitáselméletek, a hidegháborús tömegkultúra, a társadalmi nosztalgia, és ezek különféle keverékei. Magyarul és angolul publikál.

A program 18 éven felülieknek ajánlott.

Regisztrálni a programra a maimano@maimano.hu, e-mail címen lehet, a tárgy rovatba kérjük beírni: Tárlatvezetés, Érzelmes utazás – december 12.

A tárlatvezetésen a látogatók a kiállításra szóló belépőjeggyel vehetnek részt. A megszokott kedvezmények ezúttal is érvényesek.

A galéria megtekintéséhez lapozzon!
No items found.

Értesüljön a legfrissebb hírekről!
Iratkozzon fel hírlevelünkre!

No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
Mai Manó, a fotográfus
Az épület első gazdája, Mai Manó, császári és királyi udvari fényképész
Kincses Károly: A Mai Manó Ház