Vissza a jövőbe – A 19. század a 21. században // Kerekasztal-beszélgetés
Sajnálattal tájékoztatjuk a Tisztelt Érdeklődőket, miszerint Kim Knoppers kurátor betegsége miatt elmarad a 2019. február 1-re tervezett kerekasztal-beszélgetés.

Mai Manó Ház
2019.02.01. 18.00

Angol nyelvű program, a programra való belépés ingyenes
Résztvevők: Kim Knoppers (Foam), Claudia Küssel (Mai Manó Ház), moderátor: Tóth Balázs Zoltán (Magyar Fotográfiai Múzeum, Mai Manó Ház)

A Vissza a jövőbe – A 19. század a 21. században című kiállítás az amszterdami székhelyű Foam kezdeményezésében született meg, a németországi C/O Berlinnel együttműködésben. A kiállítás a tizenkilencedik századi alkotók mellett kortárs művészek munkáit vonultatja fel, akik olyan technikákat és eljárásokat alkalmaztak, vagy olyan témákat választottak, amelyek bizonyos szempontból emlékeztetnek a 19. század első felének fotográfusai által is használt módszerekre. E művészek nemcsak ihletet nyernek a fotográfia hajnalának úttörő megoldásaiból, de rendhagyó ötleteikkel tovább is gondolják azokat.

A jelenleg Budapesten, korábban Amszterdamban és Berlinben látható kiállítások bár azonos koncepción alapulnak, más-más munkákkal egészültek ki, így valójában három különböző Vissza a jövőbe kiállításról beszélhetünk. A kerekasztal-beszélgetésen a kiinduló kurátori koncepcióról, a válogatás szempontjairól és a „helyspecifikus” alkotásokról beszélgetünk Kim Knoppers-szel, a Foam kurátorával, a kiállítás ötletgazdájával, valamint Claudia Küssellel, a Budapesten látható anyag kurátorával. A beszélgetésen és a hozzá kapcsolódó vetítésen szó esik a berlini kiállításról is.

Kim Knoppers (1976)

Művészettörténész (University of Amsterdam), a Foam kurátora. 2011 óta számtalan egyéni kiállítás kurátora (Melanie Bonajo, Adam Broomberg & Oliver Chanarin, Anne de Vries, JH Engström és Taiyo Onorato & Nico Krebs) Az Artists Recipe alapítója, mely a gasztronómia és művészet kapcsolódási lehetőségeit, találkozási pontjait kutatja.

Claudia Küssel (1975)

Művészettörténész (Leiden University), a Mai Manó Ház kurátora. 2017 előtt Hollandiában élt és dolgozott, többek között mint a Foam kurátora 2012 – 2015 között. Több egyéni (Richard Mosse, Noémie Goudal, Puklus Péter, Sara Cwynar) és csoportos kiállitás kurátora mint Under Construction, New Positions in American Photography vagy Sputnik Photos, The Geometry of Imagination. Fő kutatási területei a kortárs fotográfia és a photobook.

Tóth Balázs Zoltán (1980)

2005-től a Magyar Fotográfiai Múzeum, 2018-tól a Mai Manó Ház – Magyar Fotográfusok Háza munkatársa, az ELTE BTK Filozófiatudományi Doktori Iskola Esztétika Programjának doktorjelöltje. 2011 és 2013 között a Fiatalok Fotóművészeti Stúdiójának vezetőségi tagja. 2013-ban a North East Document Conservation Center, Andover, USA tanulmányi ösztöndíjasa preventív konzerválási technikák és fotórestauráció témakörben. Kurátorként és szakíróként egyaránt részt vesz a hazai fotográfiai élet szervezésében.

Vissza a jövőbe – A 19. század a 21. században

A kiállítás megtekinthető 2019. február 1. – 2019. március 17.
Kedd – vasárnap 12 és 19 óra között.
Hétfőn és ünnepnapokon zárva.

A galéria megtekintéséhez lapozzon!
A Fénytörés-hullámhossz című sorozatból, 2014–2017 © Nicolai Howalt/ Martin Asbæk Gallery jóvoltából
Adiantum Pedatum, 2015 © Spiros Hadjidjanos
Ismeretlen felvétel, Bazilika kupolájának építése, 1889 körül © Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Budapest
Filters - Traces of the Familiar, 2018 © Jaya Pelupessy & Felix van Dam
Röntgen, ca. 1890 © Gothard Jenő / ELTE Gothard Asztrofizikai Obszervatórium
Vasúti töltés Bánffyhunyad és Sztána között, ca. 1869 © Veress Ferenc / Magyar Fotográfiai Múzeum
Stepping Stone Falls, 2016 (Triptichon) © Matthew Brandt / A Yossi Milo Gallery New York jóvoltából
Nagyloóki régiségek, 1880 © Pribék Antal / Székesfehérvári Püspöki Könyvtár
Plate 7, a Light Break sorozatból, 2015 © Nicolai Howalt
Szétszerelés #9, 2012 © Bownik / A művész és a Ravestijn Gallery jóvoltából
No items found.

Értesüljön a legfrissebb hírekről!
Iratkozzon fel hírlevelünkre!

No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
Mai Manó, a fotográfus
Az épület első gazdája, Mai Manó, császári és királyi udvari fényképész
Kincses Károly: A Mai Manó Ház