2023.04.27. 18.00 - A tegnapi Kína ma – Ergy Landau fényképein: Fisli Éva történész-muzeológus tárlatvezetése az Ergy Landau, Budapest – Párizs, 1896 – 1967 című kiállításon
Ergy Landau: Assia, 1932.© Ergy Landau / ARJL

A Landau-kiállítás felső emeletének egyik termében látható néhány kép a fotográfusnő kínai utazásáról. A vezetés fókuszában ennek az útnak az útibeszámolója áll.

„A kötet, mely most egy vitrin mélyén fekszik, Ergy Landau 1954. őszi kínai látogatásakor készült felvételein és Pierre Gascar francia író szövegén alapul. A magyar származású fotográfusnő és a Goncourt-díjas szerző egyaránt tagja volt annak a 28 fős francia delegációnak, mely hivatalos meghívásra az ötödik születésnapját ünneplő Kínai Népköztársaságba utazhatott. A különféle foglalkozású és világnézetű meghívottak 45 nap alatt több mint hatezer kilométert tettek meg a hatalmas országban; bejárták egész Kelet-Kínát, Pekingtől Tien-Csinig, majd az egykori Mandzsúrián, azaz Északkelet-Kínán át újra Pekingig utaztak, hogy aztán Sanghajon, Kantonon és Hankun át ismét visszatérjenek a fővárosba.

A látogatásukat követő évben Landau és Gascar együttműködéséből született A mai Kína (Aujourd’hui la Chine) című, Claude Roy előszavával, Lausanne-ban kiadott, gondosan szerkesztett kötet, amelyben a fényképek, a tipográfia és a szöveg kölcsönösen kiegészítik egymást.

Hogyan illeszkedett a Kínáról szóló egykorú francia utazási irodalomba ez a könyv? Hogyan és mit láthatott Kínában egy magyar-francia fotográfusnő 1954-ben? Miről vallottak egy 10 évvel ezelőtti párizsi kiállításon Landau egykorú pozitívjai? Hogyan tekinthetünk rájuk és a belőlük alkotott könyvre ma?”

– ezekre a kérdésekre is választ kaphatunk a tárlatvezetésen.

Fisli Éva történész, muzeológus, kurátor. PhD-fokozatát az ELTE és a párizsi Sciences Po közös irányítású doktori programján szerezte. 2009-től a Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárának munkatársa. 2012-2018 között a Magyar Fotótörténeti Társaság elnökségének tagja és a Mafot online felületeinek szerkesztője volt. 2013-ban a Robert Capa / A Játékos című életműkiállítás konceptora és társkurátora a Nemzeti Múzeumban. A Fényképtárgy és a Fotográfusnők (2020) kötetek szerkesztője, a Rosti (2021) társszerkesztője. Jelentek meg írásai a két világháború közötti sajtófotóról, Ergy Landau, Robert Capa, André Kertész és Ata Kandó munkásságáról, valamint a kurátorok szerzői jogairól és a nők múzeumi láthatóságáról.

A korlátozott férőhely miatt az eseményen való részvétel előzetes regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a programra az adam.jeneses@maimano.hu e-mail címen lehet, a tárgy rovatba kérjük beírni: Tárlatvezetés – április 27.

A résztvevők száma maximum harminc fő.

A tárlatvezetésen a regisztrált látogatók a kiállításra szóló, aznap váltott kedvezményes vagy teljes árú (diák, nyugdíjas vagy felnőtt) belépőjeggyel vehetnek részt.

A galéria megtekintéséhez lapozzon!
No items found.

Értesüljön a legfrissebb hírekről!
Iratkozzon fel hírlevelünkre!

No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
Mai Manó, a fotográfus
Az épület első gazdája, Mai Manó, császári és királyi udvari fényképész
Kincses Károly: A Mai Manó Ház