2024.07.25. 18.00 – Bán Blanka művészettörténész tárlatvezetése a Látogatóban Picassónál. Juan Gyenes című kiállításon

„Pablo Picasso és Juan Gyenes a huszadik század kiemelkedő alkotói voltak, s már életükben ismert és elismert művészeknek számítottak. Picasso a festészettől kezdve a metszeteken és kerámiákon át a szobrászatig számos műfajban alkotott, a kaposvári születésű Gyenes János, azaz Juan Gyenes pedig portrékat, tánc- és színházművészeti témájú felvételeket, valamint montázsokat is készített. A fotográfust az El Mundo című spanyol újság a múlt század egyik legnagyobb fotográfusának nevezte, a festőművész pedig minden bizonnyal maga is tisztában volt a jelentőségével: »anyám azt mondta nekem: ha beállsz katonának, tábornok lesz belőled, ha szerzetesnek mész, a végén te leszel a pápa; én festőnek mentem, és Picasso lettem...«

Mi hozta meg az egyéni áttöréseket Juan Gyenes és Pablo Picasso munkásságában? Mikor és hogyan találkozott a két mester egymással és miért hasonlította a fotográfus a barátságukat egy háromfelvonásos irodalmi műhöz? Miért különlegesek e két termékeny alkotó kapcsolatából és munkájából született lenyomatok? (Bán Blanka)

Bán Blanka kulturális menedzser, művészettörténész ad választ ezekre a kérdésekre a tárlatvezetés során, aki a művészettörténet iránti szenvedélyét és tudását a Magyar Nemzeti Galéria muzeológusaként, illetve a Budai Rajziskola tanáraként és a Képező Galéria állandó előadójaként adja át a nagyközönségnek. A művészetet egy olyan egyetemes nyelvként értelmezi, melyet – éljünk bárhol a világon –, mindannyian értünk. Ez az egyetemes nyelv összeköt, megnyit, elgondolkodtat, elmélyít, felszabadít, tanít, és többé, jobbá tesz minket. Számára szakmájának egyik leginspirálóbb része, mikor ezeket az értékeket megláttatja hallgatóságával is a műalkotásokon keresztül.

A korlátozott férőhely miatt az eseményen való részvétel előzetes regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a programra az anna.kasztovszky@maimano.hu e-mail címen lehet, a tárgy rovatba kérjük beírni: Tárlatvezetés – július 25.

A résztvevők száma maximum harminc fő.
A tárlatvezetésen a regisztrált látogatók a kiállításra szóló, aznap váltott kedvezményes vagy teljes árú (diák, nyugdíjas vagy felnőtt) belépőjeggyel vehetnek részt.


Tájékoztatjuk, hogy eseményeinken hang- és képfelvétel készülhet, amelyből a Mai Manó Ház részleteket használhat fel az intézmény programjainak népszerűsítése céljából.

A galéria megtekintéséhez lapozzon!
No items found.

Értesüljön a legfrissebb hírekről!
Iratkozzon fel hírlevelünkre!

No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
Mai Manó, a fotográfus
Az épület első gazdája, Mai Manó, császári és királyi udvari fényképész
Kincses Károly: A Mai Manó Ház