2022.11.10. 18.00 - Bartha Máté tárlatvezetése a Közvetlen történelem. Juhan Kuus életműve című kiállításon

Az esemény elmarad.

Apartheid-ellenes tüntetés, 1985, Juhan Kuus © Juhan Kuus Documentary Photo Centre

Az észt származású, Dél-afrikai Köztársaságban élő és dolgozó, világhírű Juhan Kuus életműkiállításában egy megalkuvást nem tűrő, környezetét a teljesség igényével és annak radikalitásában megragadni kívánó dokumentarista fotós portréja rajzolódik ki. Az apartheid – faji alapú megkülönböztetés, szegregáció – rendszerét testközelből, minden lehetséges oldalról kívánta ábrázolni. Ezért nagy árat fizetett: független és apolitikus, de rendkívül szubjektív különcként, olyan tükröt tartott társadalmának, ami több ízben tette őt zavaró elemmé, és állította szakmája szemében is vádak elé. »Leültem az ördöggel és vacsoráztam.« - utal ezzel arra, hogy számos, feketékkel szembeni rendőri brutalitást ábrázoló, és egyébként kiszivárogtathatatlan fotográfiája csak azért jöhetett létre, és kerülhetett a nyilvánosság elé, mert kifejezetten jó viszonyt ápolt a dél-afrikai végrehajtó szervekkel. Az életében elismerésért és figyelemért küzdő művész saját magát kalandornak tartotta, akinek egyetlen célja, hogy elmesélje környezete történetét, saját szemüvegén keresztül.

Bartha Máté

Bartha Máté (1987), Budapesten élő fotográfus és dokumentumfilm-rendező. Mester fokozatú diplomáit 2011-ben a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Vizuális Kommunikáció szakán, Fotó szakirányon, illetve 2016-ban a Színház- és Filmművészeti Egyetem Dokumentumfilm-rendező Művész szakán szerezte. 2018-ban Capa Nagydíjjal, 2019-ben a Rencontres d’Arles nemzetközi fotófesztiválon a Louis Roederer Discovery Awarddal jutalmazták. Eddig háromszor részesült Pécsi József Fotóművészeti ösztöndíjban.

A korlátozott férőhely miatt az eseményen való részvétel előzetes regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a programra az adam.jeneses@maimano.hu e-mail címen lehet, a tárgy rovatba kérjük beírni: Tárlatvezetés – November 10.

A résztvevők száma maximum harminc fő.

A tárlatvezetésen a regisztrált látogatók a kiállításra szóló, aznap váltott kedvezményes vagy teljes árú (diák, nyugdíjas vagy felnőtt) belépőjeggyel vehetnek részt.

A galéria megtekintéséhez lapozzon!
No items found.

Értesüljön a legfrissebb hírekről!
Iratkozzon fel hírlevelünkre!

No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
Mai Manó, a fotográfus
Az épület első gazdája, Mai Manó, császári és királyi udvari fényképész
Kincses Károly: A Mai Manó Ház