Közvetlen történelem. Juhan Kuus életműve

A kiállítás megtekinthető:
2022. október 19. – 2023. január 15.
Kedd – vasárnap 12 és 19 óra között.
Hétfőn és ünnepnapokon zárva.
Kurátorok: Toomas Järvet & Kristel Aimee Laur
Megnyitó: 2022. október 18., kedd, 18.00

A nemzetközileg elismert és többszörösen díjazott Juhan Kuus (1953–2015) észt származású, de Dél-Afrikában élő és dolgozó világhírű dokumentarista fotográfus volt. Munkái és fotóesszéi rendkívül nagyhatásúak abban a tekintetben, hogy képesek voltak társadalmi, politikai cselekvésre ösztönözni a bemutatott és vizsgált környezetüket.

Tizenhét évesen kezdett fotóriporterként dolgozni, és negyvenöt éves pályafutása során az ország egyik legbefolyásosabb és legradikálisabb fotográfusává nőtte ki magát. Pályafutása csúcsán, 1986 és 2000 között az 1973-ban Franciaországban alapított neves Sipa Sajtóügynökség párizsi és New York-i szerkesztőségének dél-afrikai tudósítójaként és fotóriportereként dolgozott. Munkáit többek között a Times, az Independent, a New York Times, a Paris Match és a Los Angeles Times is rendszeresen közölte. Fotográfiái az országában zajló konfliktusok harcait és brutális erőszakát örökítették meg, ami iránt a sajtó világszerte  érdeklődött ezekben az években, de képei az egyszerű emberek örömeit és gondjait, mindennapi életüket és hagyományaikat, az ember és a természet kapcsolatát, valamint az uralkodó társadalmi normákat és tabukat is ábrázolják.

Így vélekedett saját, kultúrantropológus megközelítésű munkáiról: „Tükröt tartok a társadalom elé. Azt mondom a honfitársaimnak: »Ez vagytok ti minden befolyásolás nélkül, én így látlak titeket.«” Kuus egész élete során remélte, hogy munkái nem csak szülőhelyén, Dél-Afrikában, de eredeti otthonában, Észtországban is inspirálni tudják, befolyásolhatják az embereket arra, hogy dokumentarista fényképezéssel foglalkozzanak, valamint, hogy a képein keresztül bemutatott problémákra megoldást keressenek, változásokat indítsanak el.

Halála után személyes fotóarchívumát végül kívánsága szerint Észtországban őrizték meg, életművét a tallinni Juhan Kuusi Dokfoto Keskus (Juhan Kuus Dokumentarista Fotó Központ) gondozza. A Mai Manó Házban látható átfogó tárlat először hozza el a fotográfus munkásságát a magyar közönségnek.

A galéria megtekintéséhez lapozzon!
A Cionista Keresztény Egyház húsvéti gyűlése, 1992, Juhan Kuus © Juhan Kuus Documentary Photo Centre
Nők a Umhlangában, 1993, Juhan Kuus © Juhan Kuus Documentary Photo Centre
Biztosított buszjárat, 1986, Juhan Kuus © Juhan Kuus Documentary Photo Centre
Felvonulás Johannesburg keleti oldalán, 1986, Juhan Kuus © Juhan Kuus Documentary Photo Centre
Nelson Mandela kampány közben, 1994, Juhan Kuus © Juhan Kuus Documentary Photo Centre
Férfi kiskutyákkal, 2015, Juhan Kuus © Juhan Kuus Documentary Photo Centre
Selwyn Tate: Juhan Kuus portréja © Juhan Kuus Documentary Photo Centre
A vakáció első napja, 2003, Juhan Kuus © Juhan Kuus Documentary Photo Centre
Színes bőrű nincstelen asszony, 1976, Juhan Kuus © Juhan Kuus Documentary Photo Centre
Apartheid-ellenes tüntetés, 1985, Juhan Kuus © Juhan Kuus Documentary Photo Centre
Fal előtt pózoló lány, 1973, Juhan Kuus © Juhan Kuus Documentary Photo Centre
No items found.

Értesüljön a legfrissebb hírekről!
Iratkozzon fel hírlevelünkre!

No items found.
No items found.

Egy igazi humanista fotográfus - hetnap.rs

A Mai Manó Házban mindig izgalmas kiállításokra bukkanok. A Fotóhónap című rendezvénysorozat keretében most a dél-afrikai származású, észt fotós, Juhan Kuus életművét állították ki. Kuus dokumentarista fotográfus volt, képei erősek, sokszor megrázóan tárják elénk az igazságot, igazolva, hogy készítőjük ott volt a történések sűrűjében.

Hajléktalanszállón halt meg a világhírű fotós - index.hu

A Fotóhónap keretében az észt származású, de Dél-Afrikában élő és alkotó ikonikus dokumentarista fotográfus, Juhan Kuus egyedi és félelmetesen nyers fotóit állítják ki „Közvetlen történelem – Juhan Kuus életműve” címmel a Mai Manó Házban.

Az Intermezzo vendége: Baki Péter, a Magyar Fotográfusok Háza – Mai Manó Ház igazgatója - klasszikradio.hu - rádióinterjú

Az átfogó tárlat először hozza el a fotográfus munkásságát a magyar közönségnek. A nagyszabású bemutatóval együtt idén mintegy 38 tárlatot, 31 csatlakozó galériát, 26 budapesti és 9 vidéki helyszínt, továbbá számos kísérőeseményt vonultat fel a Fotóhónap sokoldalú programja.

Clintont is átverte, hogy találkozzon Mandelával - magyarhirlap.hu

Sokáig hazájában sem ismerték a dél-afrikai születésű, de észt származású Juhan Kuus fotográfus munkáit, felfedezése óta azonban a szélesebb nyilvánosság is úgy vélekedik, senki nem tudott olyan átütő képeket készíteni a dél-afrikai apartheid kegyetlenségéről, mint ő. Munkái január 15-ig a Mai Manó Házban láthatóak.

A Start Plusz vendége Baki Péter, a Magyar Fotóművészek Szövetségének elnöke, a Mai Manó Ház igazgatója.

No items found.
No items found.
No items found.
Mai Manó, a fotográfus
Az épület első gazdája, Mai Manó, császári és királyi udvari fényképész
Kincses Károly: A Mai Manó Ház