Biró Eszter tárlatvezetése Margaret Watkins Fekete fény című kiállításán

2021. 10. 21. 18.00

Az eseményre a regisztráció lezárult, minden hely elkelt.

Biró Eszter Margaret Watkins kiállítása kapcsán azt problematizálja, hogy miért fontos utólagosan kiemelni ezeket az elvesztettnek hitt női életműveket, és mit lehet ma tanulni belőlük? Ehhez értelmezési keretrendszerként a fotótörténet utólagosan bővülő, és kevésbé ismert női hagyatéka szolgál. Tárlatvezetésében egy rövid áttekintésként ismerteti azon történelmi, gazdasági, technikai és jogi változásokat, amik megteremtették a lehetőséget a fotográfusnők előretörésének. Ismert életműveken mutatja be milyen korlátozásokkal, előítéletekkel kellett a fotográfusnőknek szembenéznie. Valamint, hogy miként tágították munkásságuk során azon határokat odáig, hogy anyagi függetlenséget értek el. 

Mit jelentett ez a függetlenség Margaret Watkinsnak, és mi változott meg akkor, amikor Glasgow-ba költözött? Biró, aki 2008-2012 és 2015-2020 között Glasgow-ban élt, a 19. és 20. század fordulóján alkotó Glasgow Girls csoport jelentőségéről is beszélni fog. Hogyan tűnt el ez a szcéna pont akkoriban mikor Watkins a városba érkezett, majd hogyan fedezik fel őket újra az 1990-es évek végén és helyezik el az egyetemes művészet történetében. 

Biró Eszter (Budapest, 1985) 2008-ban a skóciai Glasgow School of Art Képzőművészeti fotográfia szakán kezdte meg egyetemi tanulmányait, majd ugyanitt szerezte meg mesterdiplomáját 2012-ben, valamint doktori címét 2020-ban. Több évig dolgozott a Petőfi Irodalmi Múzeum Művészeti, Relikvia- és Fotótárában. 2012 és 2016 között a Fiatalok Fotóművészeti Stúdiója tagja, 2013-ban a FFS szerda keretében a női fotográfia történetéről tartott áttekintő előadásokat. 2013 és 2015 között Pécsi József fotóművészeti ösztöndíjas volt. 2020-ban elsőként nyerte el a Magyar Nemzeti Múzeum Rosti Pál Fotókönyv-díját. 


A Nők a kamera mögött című januárig tartó programsorozatunkon a női alkotói munkát és a női alkotással kapcsolatban felmerülő kérdéseket járjuk körül meghívott vendégeink segítségével.

Regisztrálni a programra a maimano@maimano.hu e-mail címen lehet, a tárgy rovatba kérjük beírni: Tárlatvezetés – október 21. A tárlatvezetésen a látogatók a kiállításra szóló belépőjeggyel vehetnek részt. A megszokott kedvezmények ezúttal is érvényesek.

A galéria megtekintéséhez lapozzon!
No items found.

Értesüljön a legfrissebb hírekről!
Iratkozzon fel hírlevelünkre!

No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
Mai Manó, a fotográfus
Az épület első gazdája, Mai Manó, császári és királyi udvari fényképész
Kincses Károly: A Mai Manó Ház