Claudia Küssel megnyitóbeszéde a BOI, Egy vándor éneke című kiállításon

A Budapest Pride keretében bemutatjuk a holland filmrendező Anne Marie Borsboom Boi, Egy vándor éneke című projektjét, amely egy dokumentumfilm, egy fotókönyv és egy fotóinstalláció párbeszédéből áll. Megismerkedhetünk egy komplex és sok rétegű történettel, amiben az izraeli Nitzan Krimsky lányból boi-á alakulását követhetjük végig.

Fotó: Nyíri Barbara

Anne Marie Borsboom több mint tizenkét éven keresztül követte Nitzan Krimsky nyugtalan, nomád életét és útjait miután elhagyta Izraelt. Borsboom eredeti célkitűzése az volt, hogy olyan országok lakosainak mindennapjaiba nyújtson betekintést, melyek politikai és vallási feszültségekkel küzdenek. Menet közben viszont a projektje egy belső küzdelem történetévé vált, melynek az a különlegessége, hogy sem a filmrendező, sem Nitzan nem tudta, hogy hova fog vezetni ez a történet.

Nitzan kiskora óta közelebb állt a fiúkhoz, mint a lányokhoz, amik miatt komoly lelki konfliktusokkal és depresszív hajlamokkal küzdött. 18 éves korától kezdte el teljesen privát körülmények között – mint egy naplót – fényképekben feldolgozni ezeket az érzelmeket.

Nitzan egy olyan személy akinak látszólag van érzéke a fotográfiához, viszont az is feltűnő a pózolásain keresztül, hogy menyire megfigyelte a testi reprezentáció lehetőségeit és hagyományait. Nitzan minden fajta férfitípusokkal es karakterekkel kísérletezik, keresve saját arcát. Miután a végleges lépést megtette és elkezdte a hormonkezeléseket, első boldog jelentkezéseiből érezni, hogy megtalálta lelki békéjét es önmagát. Viszont nem sok idő eltelte után újra megjelentek olyan képek Nitzanról, ahol ismét nőnek van beöltözve. Mintha a belső kényszer mellett, az identitás változása egyfajta művészeti nyelv lenne, mellyel azt kutatja, hogy a fényképezés aktusa miképpen lehet eszköze a képzelet és az új valóságok létrehozásának.

Anne Marie Borsboom felismerte a képek minőséget és az ő ötlete volt, hogy jelenjenek meg egy fotókönyvben. Nitzannal együttműködésben szerkesztette a könyvet, és nem véletlen, hogy az oldalak is úgy pörögnek le, mint egy filmes élmény. Anne Marie Borsboom felkérte Hollandia egyik legnevesebb fotókönyv tervezőjét, Sybren Kuipert, aki elvállalta a projektet, sőt, ő tervezte meg a fotóinstallációt is amit a könyvesboltban láthatunk.

A BOI, Song of a Wanderer című könyv elsősorban képekben és e-mail váltásokon keresztül követi Nitzan transzformálását. A teljes projekt viszont nem elsődlegesen az átalakulásról szól, hanem egy egyéni útkeresés a boldogsághoz és saját magához.


A galéria megtekintéséhez lapozzon!
Fotó: Nyíri Barbara
Fotó: Nyíri Barbara
Fotó: Nyíri Barbara
Fotó: Nyíri Barbara
Fotó: Nyíri Barbara
Fotó: Nyíri Barbara
Fotó: Nyíri Barbara
Fotó: Nyíri Barbara
No items found.

Értesüljön a legfrissebb hírekről!
Iratkozzon fel hírlevelünkre!

No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
Mai Manó, a fotográfus
Az épület első gazdája, Mai Manó, császári és királyi udvari fényképész
Kincses Károly: A Mai Manó Ház