2022.11.03. 18.00 - Csoszó Gabriella tárlatvezetése a Közvetlen történelem. Juhan Kuus életműve című kiállításon
Fal előtt pózoló lány, 1973, Juhan Kuus © Juhan Kuus Documentary Photo Centre

Azt mondom a honfitársaimnak: »Ez vagytok ti minden befolyásolás nélkül, én így látlak titeket.«” Kuus egész élete során remélte, hogy munkái nem csak szülőhelyén, Dél-Afrikában, de eredeti otthonában, Észtországban is inspirálni tudják, befolyásolhatják az embereket arra, hogy dokumentarista fényképezéssel foglalkozzanak, valamint, hogy a képein keresztül bemutatott problémákra megoldást keressenek, változásokat indítsanak el." -  Nem ismertem Juhan Kuus (1953–2015) munkásságát, ám olvasva mondatait, a róla szóló ajánlást, pótolni szeretném a lemaradást. Felelős kalandra hívom a velem tartó kiállítás látogatóit. Ahogyan a tanítványaimmal szoktuk együtt felfedezni a képek és sorozatok erejét, úgy szeretném a velem tartókkal közösen felfedezni e fontos fotográfus munkáit: interaktív felfedezésre és megismerésre hívom a látogatókat.

Csoszó Gabriella

Csoszó Gabriella munkáját a 2000-es évektől jellemzik a közelmúlt történelmének társadalmi, politikai kérdései. Fontosabb sorozatai a politikai archívumokkal, illetve a szólásszabadság kérdésével foglalkoztak. Munkái rendszeresen szerepeltek hazai és külföldi kortárs művészeti kiállításokon. Több fontos külföldi, művészeti ösztöndíj nyertese volt New Yorktól Berlinen át Lisszabonig. 2010-től fotóival fontos, de kirekesztett, hátrányt szenvedő társadalmi csoportokat támogat, dokumentálva küzdelmüket. FreeDoc blogja művészeti, társadalmi archívumként is működik.

Aktív tanító, saját fotótanfolyam-rendszert hozott létre 2000-ben (Kontakt Fotóművészeti Kurzusok), ahol fontos szempont a társadalmi érzékenység, tudatosság. Fotózás és aktivizmus tanfolyamon hajléktalan emberek tanulnak együtt nem hajléktalan társaikkal. De tanított segítségre szoruló gyermekeket, roma fiatalokat, hallássérült résztvevőket. is. Fotográfiát tanít az ELTE Média és Kommunikáció Tanszékén, és a Közélet Iskolájában. Több részvételiségen alapuló művészeti, társadalmi kutatási program partnere, alkotótársa.

A korlátozott férőhely miatt az eseményen való részvétel előzetes regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a programra az adam.jeneses@maimano.hu e-mail címen lehet, a tárgy rovatba kérjük beírni: Tárlatvezetés – November 3.

A résztvevők száma maximum harminc fő.

A tárlatvezetésen a regisztrált látogatók a kiállításra szóló, aznap váltott kedvezményes vagy teljes árú (diák, nyugdíjas vagy felnőtt) belépőjeggyel vehetnek részt.

A galéria megtekintéséhez lapozzon!
No items found.

Értesüljön a legfrissebb hírekről!
Iratkozzon fel hírlevelünkre!

No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
Mai Manó, a fotográfus
Az épület első gazdája, Mai Manó, császári és királyi udvari fényképész
Kincses Károly: A Mai Manó Ház