2023.03.12. 15.00 - Flesch Bálint fényképész, fotókonzervátor záró tárlatvezetése Az érzékeny önpusztító Berekméri Zoltán 100 című kiállításon
Pillantás az utcánkra, 1958/1987, zselatinos ezüst, 397 x 300 mm, Magyar Fotográfiai Múzeum

Múzeumi fotográfusként húsz évet dolgozott, műtárgyfotókat és reprodukciókat készített, [..] ebben az időszakban készült képein sem látszódnak meg azok a nehézségek, melyeket életének ezen szakaszán átélt: életműve egységes maradt, s még szemléletileg is közel azonos módon és képi világgal fogalmazta meg mondanivalóját a világról. Még halála előtt lehetőséget kapott az Ernst Múzeumban, hogy bemutathassa életművét, s az 1985-ben létrejött tárlat komoly sajtóvisszhangot kapott. Ugyanakkor szakmai körökben már nem számoltak személyével és képeivel, szinte a kortársainak is újra fel kellett fedezniük.

A kor egyik befolyásos, fotográfiával foglalkozó újságírója, Gera Mihály, a kiállítás katalógusában is éreztette ezt: »Magam is most döbbenek rá, hogy voltaképp alig tudok többet a hatvanegy éves Berekméri Zoltánról, mint az a látogató, aki ezen a gyűjteményes kiállításon ismerkedik a fényképeivel...«”.

Flesch Bálint 1949-ben született és 1962 óta foglalkozik fényképezéssel. Eleinte a kor uralkodó szemléletében dolgozott, majd dokumentarista jellegű felvételeket készített, későbbi poszt-pop sítlusú fotográfiáit már a kiállítóteret betöltő installációkkal ötvözve mutatta be. Az 1980-as évek vége óta a fototechnikatörténet, az archaista, alternatív fényképészeti technikák kortárs művészeti használata és a preventív fotóműtárgyvédelem kérdései váltak elsődlegessé a munkájában, az évek során megszerzett tudását az ARCHALTFOTOKONZERV honlapján tette közzé. 1975 és 1986 között a Petőfi Irodalmi Múzeumban dolgozott, itt ismerte meg Berekméri Zoltánt, akivel szakmai kapcsolata a későbbiekben is megmaradt.

A korlátozott férőhely miatt az eseményen való részvétel előzetes regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a programra az adam.jeneses@maimano.hu e-mail címen lehet, a tárgy rovatba kérjük beírni: Tárlatvezetés – március 12.

A résztvevők száma maximum harminc fő.

A tárlatvezetésen a regisztrált látogatók a kiállításra szóló, aznap váltott kedvezményes vagy teljes árú (diák, nyugdíjas vagy felnőtt) belépőjeggyel vehetnek részt.

A galéria megtekintéséhez lapozzon!
No items found.

Értesüljön a legfrissebb hírekről!
Iratkozzon fel hírlevelünkre!

No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
Mai Manó, a fotográfus
Az épület első gazdája, Mai Manó, császári és királyi udvari fényképész
Kincses Károly: A Mai Manó Ház