2022.11.17. 19.00 - Képes Beszéd – Kortársak a magyar fotóművészetben – beszélgetéssorozat

Mai Manó Ház – Napfényműterem

A beszélgetést vezeti: Sárvári Zita esztéta

A Mai Manó Ház folytatja a több éves múlttal rendelkező Képes Beszéd beszélgetéssorozatát novembertől. A havonta megrendezésre kerülő eseményen 2-2 fiatal alkotó portréján keresztül vizsgáljuk a kortárs magyar fotográfia különböző aspektusait. A fotográfusok megszállottsága mellett felvillantjuk a szokatlan formátumok, az eltérő alkotói módszerek vagy az ábrázolt műfajok széles skáláját is.

A novembertől minden hónapban megrendezésre kerülő beszélgetéssorozaton 2-2 fiatal alkotó portréján keresztül vizsgáljuk a kortárs magyar fotográfia különböző aspektusait.

A fotográfusok megszállottsága mellett felvillantjuk a szokatlan formátumok, az eltérő alkotói módszerek vagy az ábrázolt műfajok széles skáláját is.

A beszélgetéssorozattal célunk a kortárs fotográfia fejlődésének és művészeti hatásainak bemutatása, amely a jövő év folyamán egy nagyszabású csoportos kiállítás formájában teljesül ki, a kortárs magyar fotóművészet témáit, technikai kísérleteit, műfaji sajátosságait, valamint a médium határátlépéseit vizsgálva.

Meghívott alkotók: Kis Kéry Anna  – Pósalaki Anett

Téma: A test felszabadítása

Két fiatal, a magyar művészeti közegben még keveset szerepelt, de már komoly rajongótábort magáénak valló fotóművészt hívtunk meg az első beszélgetésre: Kis-Kéry Annát és Pósalaki Anettet.

Mindkét alkotóban közös, hogy fotóművészetének fókuszában az emberi test áll, és munkásságukban elsősorban az ehhez kapcsolódó társadalmi toposzokkal foglalkoznak. De míg egyikük arra törekszik, hogy a nemi identitásokat és a társadalmi reprezentációkat eltávolítsa fotóalanyairól, hogy figyelmünket másra összpontosítsuk a képek szemlélésekor, addig a másik alkotó kifejezetten a női test felszabadítását tűzte ki első nagysikerű sorozatának céljául. Egyikük tematikus sorozatokban gondolkodik, míg a másiktól tejesen távol áll ez az alkotói módszer. Karaktereik sokszor teljesen kortalan alakok, máskor abszolút beazonosítható kortárs figurák. Utóbbi képek szín- és formatára könnyen felismerhetővé teszi a kort, amelyben azok készültek. Mindkettőjük legtöbb végső alkotása többszörös módosítási folyamaton is átesik, mire végső formáját eléri.

Hogy melyik alkotó mire használja a fotográfiát, mennyire intuitív vagy kiszámított az alkotói folyamata, milyen szakmai döntések előzték meg jelenlegi sikereiket, min dolgoznak éppen, milyen terveik vannak a jövőben és mindez hogyan gazdagítja a kortárs magyar fotóművészetet kiderül a beszélgetésen.

Kis-Kéry Anna (1996) Budapesten él és dolgozik. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Fotográfia szakán 2021-ben diplomázott. 2021 óta a Fiatal Fotóművészek Stúdiója Egyesületének tagja. 2022-ben elnyerte a Pécsi József ösztöndíjat. Örök szépség című diploma-sorozata az Á PART magazin Isolé című különszámában jelent meg és bekerült az idei Global Design Graduate Show x Gucci by Art Thread szűkített listájára is. 2020-ban részt vett a Kiscelli Múzeum Bodyscape – Akt a kortárs magyar fotográfiában című nagyszabású csoportos kiállításán. Első önálló kiállítása 2021-ben volt a Q Contemporaryban. Munkáiban a nőiesség, a meztelenség és a női akt szerepével foglalkozik. Legújabb sorozatában a naivitás fogalmát járja körbe a médium határainak feszegetésével.

Pósalaki Anett (1993) Londonban él és dolgozik. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Fotográfia szakán végezte tanulmányait, ahol 2016-ban diplomázott. Alkalmazott fotográfiái olyan fontos kiadványokban jelennek meg, mint a Vogue Italia, L’officielle, Harpers Bazaar, Vanity Teen, Fucking Young, Cake, One, Sicky, Flanelle vagy a Rain Magazine-ok. 2021-ben a Fisheye Magazin review bookjában kiemelt helyet kapott. Autonóm fotográfiáira jellemző a társadalmi kérdések kutatása, a genderelméletek újragondolása, mikroközösségek és szubkultúrák bemutatása. Témái fókuszában az ember áll, a nemtelen test és az emberi arc, amelyeket absztrakt szobrokról készített tárgyfotók, a természeti jelenségek közül virágokról készült portrék és építészeti elemek egészítenek ki sorozataiban.

Sárvári Zita több mint 10 éves szakmai tapasztalattal rendelkező művészeti tanácsadó és kurátor. Kommunikáció- és médiatudományt és Művészetelméletet tanult a Pécsi Tudományegyetemen, valamint Kultúratudományt és Európai Etnográfiát a berlini Humboldt Egyetemen. 2010-ben és 2012-ben Deák Dénes-ösztöndíjat kapott. A kritikusoknak és művészettörténészeknek szóló Kállai Ernő-ösztöndíjat 2016-ban kapta meg. 2018 óta a Fajó Alapítvány művészeti tanácsadója. 2020 óta saját projektgalériáját, a Heart & Cherry Limited Editions-t vezeti.

A Mai Manó Házban 2021-ben Tombor Zoltán: Fényterápia című kiállításának kurátora volt.

A korlátozott férőhely miatt az eseményen való részvétel előzetes regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a programra az adam.jeneses@maimano.hu e-mail címen lehet, a tárgy rovatba kérjük beírni: Képes Beszéd – November 17.

A résztvevők száma maximum harminc fő.

A tárlatvezetésen a regisztrált látogatók a kiállításra szóló, aznap váltott kedvezményes vagy teljes árú (diák, nyugdíjas vagy felnőtt) belépőjeggyel vehetnek részt.

A galéria megtekintéséhez lapozzon!
No items found.

Értesüljön a legfrissebb hírekről!
Iratkozzon fel hírlevelünkre!

No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
Mai Manó, a fotográfus
Az épület első gazdája, Mai Manó, császári és királyi udvari fényképész
Kincses Károly: A Mai Manó Ház