A műgyűjtés szenvedélye
Válogatás a Millot-Durrenberger gyűjteményből

Kurátor: Madeleine Millot-Durrenberger

A francia műgyűjtő, Madeleine Millot-Durrenberger az 1980-as évek óta gyűjt fotográfiákat. Kollekciójában a legnagyobb fotográfusok munkáit találhatjuk, mint például Berenice Abbott, Manuel Àlvarez Bravo, John Baldessari, Sophie Calle, Henri Cartier-Bresson, Masao Yamamoto, Duane Michals, Joseph Sudek, Joel-Peter Witkin.

Madeleine Millot-Durrenberger gyűjteményét kezdetben intuitív módon építette barátságai és rokonságai során, később a műgyűjtés összeolvadt életével, melynek fontos részét képezi nőisége és aktivista tevékenysége. Kollekciójából rendszeresen készülnek tematikus kiállítások Európa-szerte, az utóbbi negyven év alatt több mint 100 fotográfus 1300 fotográfiáját állították ki. Gyűjteménye legutóbb a Mulhouse Biennal of Photography fesztiválon szerepelt. 

Madeleine Millot-Durrenberger a műgyűjtésre folyamatos játékként tekint, amelynek útját minden esetben bizonytalanságok, tévedések és próbálkozások kísérik. Véleménye szerint a műgyűjtés egyfajta játék az idővel, a gyűjtemény címe kettős utalás Marcel Proust francia író híres regényére, Az eltűnt idő nyomában-ra. „A gyűjtemény madeleine-i emlékei mindazokra az érzésekre, élményekre utalnak, amelyeket a kollekcióban megtalálható műveken keresztül keresünk, felhalmozunk, mindazok, amikhez személyes érzések, élmények kötnek, amit szeretnénk a közönségnek bemutatni és velük megosztani. A gyűjtemény egyfajta kísérlet a dolgok világban történő szétszóródása, elfelejtése ellen.” – vallja. 

Kollekciójában dominálnak a fikcionalitással foglalkozó fotografikus művek, a megrendezett fotográfiák, és olyan sorozatok is, amelyeken keresztül az egyes alkotók gondolkodásmódjába is betekintést nyerhetünk.

A galéria megtekintéséhez lapozzon!
Joel-Peter Witkin: A három grácia, 1988, 50 x 40 cm
Bernard Plossu: Mexikó 1., 1966, 24 x 30 cm
Mario Giacomelli: Nincs kezem, hogy simogassam az arcom, 1962, 30 x 40 cm
Henri Cartier-Bresson: Henri Matisse, 1944, 30 x 40 cm
Brassaï (Halász Gyula): A napkirály, 1950, 22 x 17 cm
Manuel Alvarez Bravo: A jó hírnév alvás közben, 1938, 18 x 24 cm
No items found.

Értesüljön a legfrissebb hírekről!
Iratkozzon fel hírlevelünkre!

No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
Mai Manó, a fotográfus
Az épület első gazdája, Mai Manó, császári és királyi udvari fényképész
Kincses Károly: A Mai Manó Ház