André Kertész/Lőrinczy György: New York

André Kertész 1894-ben született Budapesten, majd 1925-től Párizsban élt, képeit és riportjait többek között olyan nemzetközi folyóiratok közölték, mint a Berliner Illustrierte Zeitung vagy a Vogue. 1936-tól New Yorkba költözött és 1976-ban megjelent Of New York című könyve, amelybe a közel negyven év alatt elkészített fotográfiákból került be egy válogatás. A képeken kiemelt szerephez jutott az architektúra, és a fény-árnyék viszonyok által képzett kontrasztok és ritmusok.

Lőrinczy György 1935-ben született Budapesten, a magyar fotós-közösség ismert alakja volt. 1968-ban New Yorkba utazott, hogy egy fotóalbumot készítsen, amely végül 1972-ben jelent meg a Magyar Helikon kiadásában. Lőrinczy kifutó képoldalakat, oldalpárokat, és zsírpapírra készült, színes és áttetsző nyomatokat használt fel a könyv elkészítésekor, néhány kép pedig szolarizálva került be a kötetbe. Ezek a megoldások olyan újításoknak számítottak, amelyek akkoriban jelentős hatást gyakoroltak, az albumot máig fontos kiadványként tartják számon.

André Kertész és Lőrinczy György pályája is Magyarországról indult, bár 41 év különbséggel. Életútjaik véletlen találkozási pontja az 1970-es évek New Yorkja lett, ahol a két alkotó életműve közel egyszerre zárult le. Bár ismerték egymást – erről egy közös New Yorkban készült fénykép az 1970-es évekből, valamint egy képeslap is tanúskodik – Kertész és Lőrinczy más-más generációhoz tartoztak. Kertész fényképei még inkább a fotográfia klasszikus korszakához, az európai modernizmushoz köthetőek, míg Lőrinczy képei nyersek, szemcsézettek, progresszívabb szemléletet képviseltek. A kiállítás a két alkotó egymás mellé állított képeit mutatja be, felmutatva azokat a párhuzamokat és eltéréseket is, amelyek folytán azonos időben és közel egy helyen ennyire eltérő karakterű műalkotások jöhettek létre.

Rátkai Zsófia

A galéria megtekintéséhez lapozzon!
André Kertész: Üvegszobor és a World Trade Center, 1979, zselatinos ezüst nyomat, 252x202 mm
André Kertész: [New York, 34. utca, az Empire State Building felé], 1940-es évek, zselatinos ezüst nyomat, 252x203 mm
Lőrinczy György: New York, New York (No15), 1968, zselatinos ezüst nyomat, 290x213 mm
Lőrinczy György: New York, New York (Viva), 1968, zselatinos ezüst nyomat, 240x173 mm
André Kertész és Lőrinczy György New Yorkban, 1970s, ismeretlen szerző felvétele
No items found.

Értesüljön a legfrissebb hírekről!
Iratkozzon fel hírlevelünkre!

No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
Mai Manó, a fotográfus
Az épület első gazdája, Mai Manó, császári és királyi udvari fényképész
Kincses Károly: A Mai Manó Ház