Gerhes Gábor: Der Plan.

A kiállítás megtekinthető:
2021. június 15. – augusztus 22.
Kedd – vasárnap 12 és 19 óra között.
Hétfőn és ünnepnapokon zárva.
Kurátor: Baki Péter

Gerhes Gábor Der Plan. című kiállítása a képzőművész utóbbi harminc évben készült fotóalapú munkáit mutatja be. Gerhes művészetének fókuszában szinte a kezdetektől a képi reprezentáció áll. Alkotásainak visszatérő témája a nyelv és annak kapcsolata a vizualitással. Az alkotó komplex vizuális rendszerekben gondolkodik, művei között sok fotóalapú munkát találunk, melyek ugyanakkor túlmutatnak a fotográfia megszokott formanyelvén. 

A Der Plan. szándéka szerint az alkotói gondolkodás és a praxis sokféle formában megjelenő, mégis egy irányba tartó alakváltozásait követi végig. Gerhes korai műveiben, megrendezett fotóin – melyeknek önmaga is gyakori szereplője – hétköznapi, banálisnak tűnő jelenetek és tárgyak keverednek a magas- és a tömegkultúra eszköz- és fogalmi készleteivel. Művészetének egyik alapvető fogása a gyanú folyamatos felkeltése, a művek és a valóság közötti viszony referencialitásának megkérdőjelezése és kibillentése.

A 2010-es évektől született, sötétebb tónusú művei elsősorban a transzkulturális jelenségekre, a nemzeti identitásra és a kollektív tudatra fókuszálnak. Középpontjukban a konstrukció, rekonstrukció, valamint a reprezentáció összetettebb jelenségei állnak. Ide sorolható az összeesküvés-elméleteket és a titkos társaságokhoz köthető rituálékat vizsgáló, a Trafó Galériában bemutatott Neue Ordnung című kiállítása, vagy az egyes hatalmi gyakorlatokat kritikusan szemlélő, 2015-ben a Capa Központban megrendezett Jelentésfelügyelet is. Gerhes legújabb, folyamatosan bővülő munkája egy „tudományos metaforákat” formáló, nagyszabású képes enciklopédia-projekt, mely jelenünk ismeret-fogalmai és bizonyosságai talajvesztettségével foglalkozik Atlas címmel.

Hogyan változott e művek nyelvi regisztere, milyen formai átalakulásoknak, sűrűsödéseknek lehetünk szemtanúi, és milyen kapcsolódási pontok bukkanhatnak fel Gerhes Gábor pályafutásának három évtizede alatt? A Mai Manó Házban 2021 nyarán megrendezendő kiállítás ennek az összetett alkotói gondolkodásnak a bemutatására vállalkozik, melyet ilyen formában első alkalommal láthatunk.

Gerhes Gábor (1962-) Munkácsy Mihály-díjas képzőművész, egyetemi oktató, az MTA Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia rendes tagja. 2006 és 2015 között a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem média design szakán, 2010-től a Budapesti Metropolitan Egyetem fotográfia szakán óraadó tanár. A Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület egykori alelnöke. A Magyar Fotóművészek Szövetségének és a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete Intermédia szakosztályának tagja. Tevékenységét számos ösztöndíjjal, a Soros Alapítvány ösztöndíjával, a Művelődési Minisztérium Eötvös Alapítvány ösztöndíjával, Derkovits-ösztöndíjjal, Munkácsy- és további számos díjjal ismerték el. 2004 és 2005 között francia állami alkotói ösztöndíjat kapott a párizsi Recollettes-ba, 2006-ban a Kulturkontakt meghívására Bécsben volt ösztöndíjas. 2017–19 között a Magyar Fotóművészek Szövetsége fotográfiai ösztöndíj zsűrijének tagja, 2017–18-ban a Robert Capa Fotográfiai Nagydíj nemzetközi zsűrijének tagja, majd elnöke volt.

Munkáit olyan hazai intézményi gyűjtemények őrzik mint a Szépművészeti Múzeum, a Magyar Nemzeti Galéria, a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum, a Fővárosi Képtár – Kiscelli Múzeum, a dunaújvárosi Modern Művészetért Közalapítvány (ICA-D), a debreceni MODEM, a Magyar Fotográfiai Múzeum, a Szombathelyi Képtár, a székesfehérvári Szent István Király Múzeum, a Vintage Galéria és a KOGART Alapítvány.

Művei megtalálhatóak olyan magángyűjteményekben mint az Irokéz gyűjtemény, a Somlói-Spengler gyűjtemény, külföldön a svájci H. Ringier gyűjteményben és a Kunsthaus Glarusban, valamint az egyik legnagyobb vállalati fotógyűjteményben: a németországi Stiftung DZ Bank AG – Frankfurt am Main gyűjteményében. A művészt Magyarországon az acb Galéria képviseli.

A galéria megtekintéséhez lapozzon!
Gerhes Gábor: A t megtalálása, 2002, fotó, lambda-print, Ed. 1. 154×127 cm, a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum tulajdona, Ed. 5. 70x100, 1/5 magántulajdon. Minden mű az ACB Galéria és a szerző jóvoltából. © Gerhes Gábor – minden jog fenntartva!
Gerhes Gábor: A négy elem – Az erő a szépség útja (triptichon részlet), 2015, fotó, giclée-print, Ed. 3. 80x57 cm, 3/1: Művészetek Háza Gyűjtemény tulajdona – Veszprém. Minden mű az ACB Galéria és a szerző jóvoltából. © Gerhes Gábor – minden jog fenntartva!
Gerhes Gábor: Magyar Hold 1., 2011, fotó, lightbox, Ed. 1. 70x100 cm, Gerendai Károly gyűjteménye. Minden mű az acb Galéria és a szerző jóvoltából. © Gerhes Gábor – minden jog fenntartva!
Gerhes Gábor: Neue Ordnung, 2013, fotó, lambda-print, giclée-print, Ed. 5. 70x56, 1/5 Fővárosi Képtár – Kiscelli Múzeum Gyűjteménye tulajdona, 2–5/5 különböző magángyűjtemények tulajdona. Minden mű az ACB Galéria és a szerző jóvoltából. © Gerhes Gábor – minden jog fenntartva!
Gerhes Gábor: Confabulatio, 2013, fotó, lambda-print, Ed. 1. 92×65 cm, Írokéz Gyűjtemény tulajdona. Minden mű az acb Galéria és a szerző jóvoltából. © Gerhes Gábor – minden jog fenntartva!
Gerhes Gábor: E és É (Eperjesi), 1997, fotó, lambda-print, zselatinos ezüst nagyítás, Ed.1 100×150 cm/db, Ed.5 50×40 cm/db, magántulajdon. Minden mű az acb Galéria és a szerző jóvoltából. © Gerhes Gábor – minden jog fenntartva!
No items found.

Értesüljön a legfrissebb hírekről!
Iratkozzon fel hírlevelünkre!

No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
Mai Manó, a fotográfus
Az épület első gazdája, Mai Manó, császári és királyi udvari fényképész
Kincses Károly: A Mai Manó Ház