Krász Kíra Dorottya: Thought after Taught

A kiállítás ingyenesen megtekinthető:
2023. október 10. – 2023. november 26.
Keddtől vasárnapig 12 és 19 óra között.
Hétfőn és ünnepnapokon zárva.
kurátor: Jeneses Ádám

Krász Kíra Dorottya munkásságában a fotográfia fizikai tulajdonságainak összjátékát kutatja: a forma és az anyag együttes hatását. Analóg technikával készített felvételeit fotográfiai technikák mellett ötvözi rajzolással, kivágással, montázzsal, valamint rétegeléssel.

„Az angol cím (Thought after Taught) a megszerzett tudásból kiinduló gondolatokra utal. A kiindulópontra, amelyből elindultunk a nagyvilágba nehéz táskával és kevés tudással, s miközben egy részét elhagytuk, annál többet szedtünk össze.

Az itt szereplő képek, egyszerű gondolatok folytatásai, amelyeket még a tudatosság beállta előtt rögzítettem, s csak a nyomtatás során derült ki számomra, pontosan mi a szerepük. [...]

A gondolatmenet első fázisa a fotó, ugyanakkor egyetlen kép sem marad meg önmagában „fotóként”. Kis rajzok hozzáadásával, meglévő grafikák átdolgozásával új tartalom keletkezik. Néhol az összhang formai, másutt tartalmi. Ahogyan a régi alapokat újra és újra felhasználjuk, átértékeljük, úgy hasznosítottam újra a régi könyvek oldalait, kidobott képleteket és atlaszok elavult térképeit.

Rétegekkel dolgoztam, hogy az előzőleg megtanult anyagot (ami legyen tankönyv, füzetlap, besárgult jegyzet) felülírhassam a később szerzett tapasztalattal. […] Krász Kíra Dorottya

Krász Kíra Dorottya (1995, Pécs) Magyarországon élő és alkotó művész, 2019-ben szerzett fotográfusi diplomát az University of Brigthonon. 2021-től a Fiatal Fotóművészek Studiójának tagja, ugyanebben az évben A Márványból Kő című sorozat- és ötlettervével elnyerte a Magyar Művészeti Akadémia hároméves ösztöndíj programját.

Az élő otthon sorozatával nyerte el 2022-ben a Hangar Art Center Leica-díját.

A galéria megtekintéséhez lapozzon!
The length of the spine ≠ scale of experience, 15 x 24,4 cm, vegyes technika
Cold and folded, 20,3 x 25,4 cm, vegyes technika
Growing in patterns, 29,5 x 32,2 cm vegyes technika
Stress Ellipse, 20,5 x 28,5 cm, vegyes technika
Field 0, 39,5 x 29 cm, vegyes technika
Sylvia, 18,7 x 25 cm, vegyes technika
No items found.

Értesüljön a legfrissebb hírekről!
Iratkozzon fel hírlevelünkre!

No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
Mai Manó, a fotográfus
Az épület első gazdája, Mai Manó, császári és királyi udvari fényképész
Kincses Károly: A Mai Manó Ház