Robert Doisneau: Párizstól Palm Springsig

A kiállítás megtekinthető:
2020. október 13. – 2021. március 7.
Kedd – vasárnap 12 és 19 óra között.
Hétfőn és ünnepnapokon zárva.
Kurátor: Baki Péter

Robert Doisneau Párizsban született 1912-ben és voltaképpen soha nem szakadt el szülővárosától. Ez volt a vadászterülete, amelyet képekkel és érzelmekkel látott el, és amely mindig rendelkezésére állt. Párizs volt az ő világa, a fényképészet az alibije, a kíváncsiság a hajtóereje, a könnyedség a stílusa.

Robert Doisneau a humanista fotográfia egyik legfontosabb képviselője volt. Sokáig elsősorban a festői Párizs csodálójának tekintették, aki szerető szemmel és egyedülálló érzékenységgel fényképezte a várost. Ennek eredményeként a „tiszta” pillanat költőjeként ünnepelték. Doisneau munkássága azonban sokkal mélyebb és bonyolultabb annál, mint amit hírneve alapján gondolhatnánk. A párizsi utcákon kívül, ahol szerelmespárokat és gyerekeket örökített meg, Doisneau figyelemre méltó, meglepő színes fotókat is készített.

1960-ban a Fortune magazin arra kérte fel a francia fotográfust, hogy egy egyedülálló város, a kaliforniai sivatagban található Palm Springs életéről számoljon be. Doisneau elfogadta a kihívást, és a sivatag, a pálmafák és a kobaltkék ég hátterével, a lármás lakosok csiricsáré ruháival, koktélpartijaival és golfpályáival, megalkotta a maga személyes amerikai álmát, ezúttal nem fekete-fehérben, hanem kirobbanóan színesben. Ezek, a Palm Springs 1960 című albumból származó képek e nagyszerű fotográfus kevéssé ismert oldalát mutatják meg.

A Párizstól Palm Springsig című kiállítás mintegy száz eredeti nagyítást vonultat fel. A jobbára Doisneau műterméből és jelentős francia magángyűjteményekből származó fotók közt híresek ugyanúgy vannak, mint korábban soha nem látott képek. Az átfogó válogatás, amelyet a fotográfus lánya által gondosan összegyűjtött dokumentumok és vallomások egészítenek ki, az életmű friss kritikai olvasatával is szolgál.

A galéria megtekintéséhez lapozzon!
Robert Doisneau: Fehér autó és ecset, Palm Springs, 1960, 42x62 cm, színes dia © Atelier Robert Doisneau
Robert Doisneau: Saint-Germain kereszteződés, Párizs, 1945, 18x18,5 cm, zselatinos ezüst © Atelier Robert Doisneau
Robert Doisneau: Kiégett autó, 1944, 21x26 cm, zselatinos ezüst © Atelier Robert Doisneau
Robert Doisneau: Anita kisasszony, La Boule Rouge, Párizs, 1951, 18x18c m, zselatinos ezüst © Atelier Robert Doisneau
Robert Doisneau: A felbukott ló, Párizs, 1942, 18x24 cm, zselatinos ezüst © Atelier Robert Doisneau
Robert Doisneau: A menyasszony Gégène-nél, Joinville-le-Pont, 1946, 24x30 cm, zselatinos ezüst © Atelier Robert Doisneau
Robert Doisneau: A csók a városháza előtt, Párizs, 1950, 18x24 cm, BHV nagyítás
No items found.

Értesüljön a legfrissebb hírekről!
Iratkozzon fel hírlevelünkre!

No items found.
No items found.

A humanista fotográfia egyik legkiemelkedőbb alakjának képein két teljesen különböző világ tárul elénk: Párizs egyedülálló, boldog-szomorú életképei és Palm Springs színes, talmi csillogása.

Az életműtárlaton mintegy száz eredeti nagyítást lehet látni. A főként Doisneau műterméből és jelentős francia magángyűjteményekből származó alkotások közt megtalálhatók leghíresebb fotói és korábban soha nem látott képei is. - magyarnemzet.hu

Interjú Baki Péterrel, a kiállítás kurátorával az ATV műsorában

No items found.
No items found.
No items found.
Mai Manó, a fotográfus
Az épület első gazdája, Mai Manó, császári és királyi udvari fényképész
Kincses Károly: A Mai Manó Ház