Tombor Zoltán: Fényterápia

A kiállítás megtekinthető:
2021. augusztus 31. – 2021. október 3.
Kedd – vasárnap 12 és 19 óra között.
Hétfőn és ünnepnapokon zárva.
Kurátor: Sárvári Zita

Tombor Zoltán fotográfus Mai Manó Házban látható, első, önálló, intézményi kiállítása átfogó képet nyújt az utóbbi években készült munkáiból. Az alkotó közel kilenc év után, 2019 novemberében költözött haza New Yorkból, ahol 2011 óta élt és dolgozott. Divatfotográfusként nevét több mint húsz éve ismeri a szakma. A Fényterápia című kiállításon új, autonóm alkotói oldaláról ismerhetjük meg Tombor Zoltánt.

Az első emeleten a 2020-as év által ihletett sorozatából mutatunk be válogatást. A szerzői anyag készítése során az alkotót olyan érzések foglalkoztatták, mint az elszigeteltség, a bezártság, a bizonytalanság. Tombor a jövőtlenség és a sokszor ellentmondásos érzelmeknek a hatásait vizsgálta. Választ, megoldást nem tud és nem kívánt adni kérdéseire: mi hagyható el a jelenlegi életünkből, és mely dolgok pótolhatatlanok? Mi számít az új helyzetben valódi értéknek? A sorozat csendes meditáció 2020-as évünk váratlan epizódja mentén, amelyben az alkotó önmagát kereste a felfordulásban. 

A második emeleten az utóbbi öt év, főként New Yorkban készült editorial munkáiból láthatunk válogatást. Az anyagon keresztül jól látható kapcsolat rajzolódik ki Tombor alkalmazott és az alkotóművészeti munkái között. A szelekcióban található képek olyan neves magazinokban jelentek meg, mint a Vogue, a Harper's Bazaar, a Time, a New York Times Style és a The Last Magazine, és olyan hírességeket is bemutatnak, mint Shirin Neshat, Alicia Keys vagy Francesco Clemente. 

Tombor Zoltán (1973) jelenleg Budapesten élő és alkotó fotográfus. Autodidakta, tizenévesen ismerkedett meg a fotográfia alapjaival, 1995 óta fényképez hivatásszerűen. Karrierje Magyarországon kezdődött, majd 2003-ban Milánóba költözött, ahol főként divat-, reklám- és portré felkéréseket teljesített. 2011-ben New Yorkban telepedett le, ahol a legnagyobb magazinok számára készített divatanyagokat. 2015-ben megalapította saját, évente megjelenő kiadványát, a Supernationt, mely divat és dokumentarista sorozatait mutatja be. Tagja a Magyar Fotóművészek Szövetségének, a Magyar Sajtószövetségnek, a New York-I International Center of Photography-nak és a Professional Photographers of America szervezetnek. Legutóbbi magyarországi kiállítása Hazafelé címmel 2019 telén volt látható a Societé Budapestben.

A galéria megtekintéséhez lapozzon!
Tombor Zoltán: Kacagó Barbie, New York, 2018 © A művész jóvoltából
Tombor Zoltán: Vanessa torzó, New York, 2017 © A művész jóvoltából
Tombor Zoltán: Hálózat (a Fényterápia sorozatból), Budapest, 2021 © A művész jóvoltából
Tombor Zoltán: Siklás (a Fényterápia sorozatból), Balatonaliga, 2020 © A művész jóvoltából
Tombor Zoltán: Zita #1 (a Fényterápia sorozatból), Balatonaliga, 2020 © A művész jóvoltából
No items found.

Értesüljön a legfrissebb hírekről!
Iratkozzon fel hírlevelünkre!

No items found.
No items found.

A Fényterápia rávilágít a karantén melankóliájára - kultura.hu

A fotók érzéki módon közvetítik a hangsúlyok eltolódását, a lelassulást, a bizonytalanságot, az önmagunkra fókuszálás felerősödését.

Az édes otthon karanténos klausztrofóbiája - welovebudapest.com

A kiállítás helyszínében azt szeretjük, hogy a 19. század végén udvari fotósként is működő fényképész, Mai Manó egykori fényűző otthona hagyományaival jól illeszkedik az épület funkciójához, viszont a díszes oszlopokból, metszett üvegablakokból álló belső tér nemcsak finom kiegészítése, de bátor ellentéte is lehet a kiállított anyagnak, utóbbi pedig különösen igaz a felső részben lévő divatfotókra, amelyek Tombornak az utóbbi 6-8 évben készült divatfotós munkáit mutatják be.

Szép nők is lehetnek magányosak, elég ehhez egy karanténhelyzet - index.hu

A Fényterápia egy XXI. századi, hosszúra nyúlt karanténkorszak epikus története, amely a változásról, a természetfeletti hatalmak elfogadásáról, az összefogásról, bizakodásról és megújulásról mesél az alkotó objektívén keresztül.

Ezt a kiállítást receptre kellene felírni a műkedvelőknek - Roadster.hu

Divatfotográfusként nevét több mint húsz éve ismeri a szakma. A Fényterápia című kiállításon új, autonóm alkotói oldaláról ismerhetjük meg Tombor Zoltánt.

Tombor Zoltán fotókiállítása a Mai Manó Házban - atv.hu

A Start Plusz vendége Tombor Zoltán fotóművész, divatfotográfus.

Fényterápia: a karantén időszaka Tombor Zoltán fotókiállításán - kultura.hu

„Egy tértelen, időtlen, üres, lebegésszerű állapotot szerettem volna visszaadni a fotókon”

No items found.
No items found.
No items found.
Mai Manó, a fotográfus
Az épület első gazdája, Mai Manó, császári és királyi udvari fényképész
Kincses Károly: A Mai Manó Ház