Kockaház kifestő

Háromszögek és négyzetek, szemet becsapó, kinetikus terek: Paleop-art 6-tól 99 éves korig

Katharina Roters 2003 és 2012 között készített sorozata, a Hungarian Cubes a magyar falvak jellemző egységét, a kockaházakat mutatja be egy tipologikus megközelítésen keresztül. A művész Szolnoki Józseffel együttműködve 10 éven keresztül közösen kutatta a Kádár-korszak kockaházait, összegyűjtötték és rendszerezték a házhomlokzatokat, egyfajta vizuális skanzent hozva létre. 2020-ban egy különleges kiadvány készült az anyagból egy kifestő formájában, melynek rajzait Szolnoki József készítette.

Fotó: Kiss Imre

A kifestő lapjain újra életre kelnek a Kádár-korszak házai, amelyet mindenki a maga fantáziájának megfelelően díszíthet újra. A kifestő a hatvanas-hetvenes évek kapart kőporos ornamentikáján keresztül, a legegyszerűbb geometriai formákból építkezve vezet be a spontán díszítőtechnika alapjaiba. 

A házak homlokzatai különböző geometria formákra bomlanak le a kifestő lapjain, üres, kitöltésre váró háromszögek, négyzetek és egyéb díszítőelemek tagolják a házfalakat, teret hagyva a képzelőerőnek. Az otthon képéhez kötődő fogalmak és emlékek felevenednek a színezésen keresztül. Az elsősorban gyermekek számára készült különleges kiadvány a Mai Manó Házzal közös együttműködésben valósult meg, kapcsolódva a Katharina Roters: Egy álom anatómiája című kiállításához, amely március 8-ig látogatható a Mai Manó Házban.

Kiadó: Magyar Fotográfusok Háza - Mai Manó Ház, 2020
Kötés: puhatáblás
Oldalszám: 40 oldal
Nyelv: magyar
ISBN: 9789638852984
Ár: 1.490, -Ft.

A honlapon szereplő könyvárak tájékoztató jellegűek, az aktuális árakról és készletről az alábbi elérhetőségeken érdeklődhet:

Mai Manó Könyvesbolt
1065 Budapest, Nagymező utca 20.
Telefon: 0630 505 0622
E-mail: bookshop@maimano.hu

A galéria megtekintéséhez lapozzon!
Fotó: Kiss Imre
Fotó: Kiss Imre
Fotó: Kiss Imre
Fotó: Kiss Imre
Fotó: Kiss Imre
Fotó: Kiss Imre
No items found.

Értesüljön a legfrissebb hírekről!
Iratkozzon fel hírlevelünkre!

No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
Mai Manó, a fotográfus
Az épület első gazdája, Mai Manó, császári és királyi udvari fényképész
Kincses Károly: A Mai Manó Ház