2022.12.08. 18.00 - Korniss Péter tárlatvezetése a Közvetlen történelem. Juhan Kuus életműve című kiállításon

Az eseményre lezárult a regisztráció. Minden hely betelt.

Nelson Mandela kampány közben, 1994, Juhan Kuus © Juhan Kuus Documentary Photo Centre

Nem minden fotóriporter olyan szerencsés, mint a Dél-Afrikában dolgozó, észt származású fotográfus, Juhan Kuus. Halála után szülőhazája fővárosában, Tallinban, dokumentarista fotó központ jött létre, amely a nevét viseli, és ahol életművét gondozzák. Ennek a fotóközpontnak a jóvoltából ismerkedhetünk meg Magyarországon is Juhan Kuus munkásságával.

Nagyon fiatalon, már tizenhét évesen fotóriporterként kezdett dolgozni. Érzékeny és vállalkozó szellemű fotográfus lévén, hamar Dél-Afrikában, az események sűrűjében találta magát, ahol aztán évtizedeket töltött. Tartotta magát a híres Robert Capa mondáshoz, miszerint, ha nem elég jó a képed, nem voltál elég közel. Nos, Juhan Kuus, mint képei tanúsítják, közel volt, sőt életveszélyesen közel, méghozzá azokban az évtizedekben, amikor Afrika déli része izzott és forrongott a faji megkülönböztetés okozta társadalmi feszültségektől.

Juhan Kuus tudta, hogy amit fényképez, az történelem lesz – és hitt a dokumentarista fotó erejében. Igaza lett!

Munkássága páratlan és megrendítő élmény, mint ez a kiállítása a Mai Manó Házban tanúsítja.

Korniss Péter

Korniss Péter 1937. augusztus 4-én született Kolozsvárott.

Eleinte Henri Cartier-Bresson és André Kertész inspirálta, majd később Leonard Freed, August Sander, Edward S. Curtis és Arnold Newman alkotásai hoztak új elemeket a gondolkodásába. Első egyéni kiállítása külföldön volt, 1972-ben Helsinkiben, a Kluuvi Gallery-ben. Magyarországon az első kiállítását 1974-ben rendezték meg a budapesti Műcsarnokban, a legutóbbit 2017-ben a Magyar Nemzeti Galériában.

A Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas és Pulitzer-emlékdíjas magyar fotográfus több évtizedig a Nők Lapja fotóriportereként és képszerkesztőjeként dolgozott. Munkásságának középpontjában az eltűnőben lévő erdélyi és magyarországi paraszti életmód dokumentarista ábrázolása áll.

A korlátozott férőhely miatt az eseményen való részvétel előzetes regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a programra az adam.jeneses@maimano.hu e-mail címen lehet, a tárgy rovatba kérjük beírni: Tárlatvezetés – December 8.

A résztvevők száma maximum harminc fő.

A tárlatvezetésen a regisztrált látogatók a kiállításra szóló, aznap váltott kedvezményes vagy teljes árú (diák, nyugdíjas vagy felnőtt) belépőjeggyel vehetnek részt.

A galéria megtekintéséhez lapozzon!
No items found.

Értesüljön a legfrissebb hírekről!
Iratkozzon fel hírlevelünkre!

No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
Mai Manó, a fotográfus
Az épület első gazdája, Mai Manó, császári és királyi udvari fényképész
Kincses Károly: A Mai Manó Ház