2022.10.19. 18.00 - Kristel Aimee Laur és Toomas Järvet angol nyelvű tárlatvezetése a Közvetlen történelem. Juhan Kuus életműve című kiállításon
Biztosított buszjárat, 1986, Juhan Kuus © Juhan Kuus Documentary Photo Centre

Kristel Aimee Laur és Toomas Järvet a Juhan Kuus Fond NPO alapítói. A Fond a Juhan Kuus hagyatékának megőrzésével és megismertetésével foglalkozó szervezet. Ők vezetik a tallini Juhan Kuus Dokumentarista Fotó Központot, amely az alapítvány nyilvános része és a dokumentumfotózás Észtországban való fejlesztésére, illetve az észt dokumentarista fotográfia világszerte történő bemutatására törekszik.

Toomas 20 évvel ezelőtt fedezte fel Juhan Kuust és észt származását. Ennek ellenére csak 2016-ban mutatták be Kuus első fotókiállítását szülőhazájában, amelyet az Észt Művészeti Múzeummal közösen rendeztek meg. Kurátorai Kristel Laur, Toomas Järvet és Kersti Koll voltak. A kiállítás előkészületei során Kristel és Toomas 2014-ben Párizsban, a Sipa Pressben találkoztak a fotográfussal, majd tíz napos archívumkutatást végeztek. A Kuusszal folytatott széleskörű levelezés mellett ez a találkozó alkalmat adott a kurátoroknak arra, hogy megismerjék a szerzőt és a fényképek mögött rejlő történeteket. Kuus 2015-ben bekövetkezett váratlan és tragikus halála után Dél-Afrikába utaztak, ahol a fotográfus alkotói hátterét megismerhették és kollégáival, barátáival, családjával találkoztak.

A tárlat egyedi történeteket mesél el, mítoszokat dönt le és tisztázza a zsivány, de valóban humanista Juhan Kuus fotográfus mögött meghúzódó tévhiteket.

A tárlatvezetés nyelve angol.

A korlátozott férőhely miatt az eseményen való részvétel előzetes regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a programra adam.jeneses@maimano.hu e-mail címen lehet, a tárgy rovatba kérjük beírni: Tárlatvezetés – Október 19.

A résztvevők száma maximum harminc fő.

A tárlatvezetésen a regisztrált látogatók a kiállításra szóló, aznap váltott kedvezményes vagy teljes árú (diák, nyugdíjas vagy felnőtt) belépőjeggyel vehetnek részt.

A galéria megtekintéséhez lapozzon!
No items found.

Értesüljön a legfrissebb hírekről!
Iratkozzon fel hírlevelünkre!

No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
Mai Manó, a fotográfus
Az épület első gazdája, Mai Manó, császári és királyi udvari fényképész
Kincses Károly: A Mai Manó Ház